NAJVIŠE IGRAČA PSG-A

Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) objavila je skraćenu listu od 14 imena koja konkurišu za najboljeg nogometaša svijeta.

Spisak je FIFA objavila danas i odmah je krenulo glasanje koje će trajati do 3. februara, prije nego što se pobjednik objavi na ceremoniji dodjele The Best FIFA Football Awards.

Listu predvodi Lionel Messi, koji je s reprezentacijom Argentine osvojio Svjetsko prvenstvo u Kataru prošlog mjeseca. Uz Messija, tu je još jedan njegov saigrač iz reprezentacije Argentine.

Upravo taj njegov saigrač je i apsolutno iznenađenje na ovoj FIFA-inoj listi. Riječ je o Julianu Alvarezu, koji se bori za pokoji minut u svom Manchester Cityju i rijetko ima priliku za nastupe, iako njegovo vrijeme tek dolazi i jasno je da se radi o vanserijskom talentu.

Mnogi očekuju kako će Messi podići ovu prestižnu nagradu, no to nije potpuno sigurno, jer se nagrada dodjeljuje za nastupe između augusta 2021. i decembra 2022. godine.
Ovo 16-mjesečno razdoblje uključuje Messijevu prvu sezonu u Paris Saint Germainu koja je, najblaže rečeno, bila neubjedljiva. Postigao je samo šest golova.

Preostala imena su manje-više očekivana. Među 14 najboljih igrača svijeta su četvorica iz PSG-a (Lionel Messi, Kylian Mbappe, Neymar i Achraf Hakimi), trojica iz Real Madrida (Luka Modrić, Karim Benzema i Vinicius Junior), trojica iz Manchester Cityja (Kevin De Bruyne, Erling Haaland i Julian Alvarez), Dortmundov Jude Bellingham, Barcelonin Robert Lewandowski, Liverpoolov Mohamed Salah i Bayernov Sadio Mane.