UOČI VELIKOG OKRŠAJA

U derbi utakmici četvrtfinala Svjetskog prvenstva snage će odmjeriti Engleska i Francuska, a prema pisanju otočkih medija otkriveno je da su Englezi već dvije godine planirali kako da zaustave Kyliana Mbappea.

Iako je žrijeb turnira održan mnogo mjeseci kasnije, Gareth Southgate i njegov stručni štab znali su da, na ovaj ili onaj način, put do titule mora ići preko Francuske i da će im glavna prepreka biti napadač PSG-a.

Engleski igrači su dobili prvu obavijest o ovom planu samo dan nakon pobjede u osmini finala protiv Senegala, a šef trenerskog odjela NS Engleske Tim Dittmer, bio je osoba zadužena za razvoj ove strategije.

Tajno, barem za igrače, Dittmer je pratio svaki korak Didiera Deschampsa. Evropsko prvenstvo, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Ligu nacija, klupske utakmice i, naravno, posljednje utakmice u Kataru.

Glavni fokus u analizi bio je Kylian Mbappe. Ideja, bez otkrivanja mnogo detalja ili imena, navodno je da se stavi jedan igrač koji će striktno markirati francusku zvijezdu. Kao jedan od primjera naveden je duel između Cristiana Ronalda i Danija Alvesa tokom njihovih dana u Real Madridu i Barceloni.

Također, ideja je da se na Mbappeovu stranu pozicionira igrač koji je opasan prema naprijed i koji bi na taj način mogao iskoristiti činjenicu da je Francuz manje upotrebljiv u odbrambenim zadacima.

Očekuje se da će Kyle Walker biti zadužen za čuvanje, po mnogima, najboljeg igrača svijeta, a upravo je Rio Ferdinand prije nekoliko dana poručio da je defanzivac Manchester CItyja jedini nogometaš koji može zaustaviti Mbappea.