Nacionalizam smješan i opasan

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da ne razumije zašto se očekivalo da reaguje nakon utakmice Srbija-Švicarska i dodao da nije dostojanstveno koristiti švicarske fudbalere albanskog porijekla Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija u političke svrhe, prenosi Koha.

Rama je rekao da je šteta što dva švicarska reprezentativca postaju "topovsko meso za igru balkanskih ratova".

„Nisam premijer Švicarske, ja sam premijer Albanije i ako bih izdvojio iz reprezentacije Švicarske dvojicu švicarskih državljana koji su albanske nacionalnosti, koji su Albanci koje gledamo sa ljubavlju i bez sumnje sa velikim simpatijama to sve za jednu specijalnu utakmicu, šta bih konkretno uradio? Iskoristio bih te dvije figure za politiku i na nedostojanstven način radi istine. Jer to je reprezentacija druge zemlje i ja bih raspalio vatru jednog nacionalizma, izvinite na izrazu, smiješno, ali nacionalizam je uvijek smiješan koliko i opasan. Nije potrebno, ne vidim da je to uopšte potrebno i čini mi se da ko god da je ovo uradio, nije uradio pravu stvar... Bilo mi je stvarno čudno kako mogu dva igrača koji su dostojni i časni građani te zemlje, pa zbog toga igraju sa reprezentativcima, zbog svoje nacionalnosti biti odvojeni od svog tima i iskorišćeni kao topovsko meso, za utakmicu balkanskih ratova”, naglasio je Rama u razgovoru sa novinarima i građanima.

Rama je dodao da bi, komentarisanjem događaja na utakmici, iskoristio Xhaku i Shaqirija u političke svrhe.

Povodom mogućnosti izricanja kazni za Xhaku ili za Savez Srbije, Rama je rekao da to zavisi od FIFA.

"Mislim da je preterano ulaziti u detalje, jer svako može da slavi kako želi. Sjećam se, ako se ne varam, Xherdan Shaqiri je pobjedu Liverpula slavio sa zastavom Kosova na utakmici Lige šampiona. Niko nije tražio račun za ovo. To je njegovo pravo. Ali u ovom slučaju FIFA ima drugačiji pristup, to je bila UEFA“, rekao je Rama.

Inače, u pobjedi Švicarske rezultatom 3-2 doprinio je Xherdan Shaqiri postignutim golom, dok je Granit Xhaka bio najbolji igrač na terenu.