FIFA

Tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu izraelski i palestinski navijači će moći da stignu do Katara direktnim čarter letovima, saopštila je danas Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Ovi letovi će saobraćati na “privremenoj osnovi” između aerodroma u Tel Avivu i međunarodnog aerodroma u Dohi, iako Izrael i Katar ne održavaju diplomatske odnose.

U saopštenju FIFA-e se navodi da će ovi letovi biti “podložni izraelskim bezbjedonosnim pravilima i operativnim mogućnostima”.

Putnici će morati da imaju, kao što je pravilo za sve navijače, karte za meč i identifikacioni kod, koji služi kao viza. Više od 10.000 izraelskih i palestinskih navijača ima karte za SP, navode diplomatski izvori Izraela.

Konzularne usluge za izraelske građane biće pružene “u kordinaciji sa izraelskim ministarstvom spoljnih poslova preko privatne kompanije specijalizovane za međunarodna putovanja”. Palestinci će imati pristup uslugama svoje ambasade u Dohi.

Katar, prema obavezama kao zemlja domaćin SP, nije uskratio pristup pristalicama bilo koje nacije, a pregovori su trajali mjesecima.

Katar je upozorio da bi ovaj sporazum mogao biti poništen u slučaju “eskalacije sukoba” u Jerusalemu, Gazi ili na Zapadnoj obali.

“Ovaj sporazum ne smije biti politizovan. Naš stav o normalizaciji odnosa se nije promijenio. Stav Katara ostaje čvrsto vezan za rješenje palestinskog pitanja”, izjavio je predstavnik Katara.

“Ovo je odlična vijest za fudbalske navijače i sve Izraelce. Do sporazuma smo stigli poslije višemjesečnog mukotrpnog rada”, izjavio je premijer Izraela Jair Lapid.