UOČI MUNDIJALA U KATARU

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) uputila je pismo svim učesnicima Svjetskog prvenstva u Kataru koje počinje 20. novembra, u kome poziva učesnike da se fokusiraju na nogomet i ne dozvole sebi da se upliću u ideološke ili političke bitke, prenose agencije.

"Molimo vas, fokusirajmo se na nogomet. Znamo da nogomet nije u vakuumu i svjesni smo brojnih izazova i problema političke prirode koji su u svijetu. Molimo vas da ne dozvolite da se nogomet miješa u postojeću ideološku i političku borbu", navodi se u pismu FIFA-e koje su potpisali predsjednik Gianni Infantino i generalna sekretarka Fatma Samoura.

Pismo FIFA-e reakcija je na brojne proteste posljednjih sedmica u mnogim zemljama čije će reprezentacije učestvovati na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru i koji se odnose na pitanja poput prava LGBTIQ zajednice u ovoj arapskoj zemlji i odnosima sa stranim radnicima, od kojih su mnogi učestvovali u izgradnji infrastrukture neophodne za organizaciju SP-a.

Prošle sedmice iz Australije su stigle kritike o stavu Katara prema ljudskim pravima i istopolnim zajednicama. Danski nogometni savez najavio je da će njihovi predstavnici otputovati na SP bez članova porodice u znak protesta protiv načina na koji se u Kataru tretiraju ljudska prava.

Organizatori Svjetskog prvenstva pozdravili su sve, bez obzira na porijeklo i seksualnu orijentaciju, ali su upozorili na neprimjerenost pokazivanja ljubavi u javnosti. Katar je priznao da postoje određeni izuzeci u njihovom zakonodavstvu, ali da im je organizacija SP-a pomogla da ostvare napredak u pogledu prava radnika.

"U FIFA-i poštujemo sva mišljenja i gledišta bez davanja moralnih lekcija ostatku svijeta. Jedna od najvećih snaga svijeta je njegova raznolikost. Ako inkluzija ima bilo kakvo značenje, to je poštovanje različitosti. Nijedna osoba, nijedna nacija nije 'bolja' od druge. Ovaj princip je temelj međusobnog poštovanja i društva bez diskriminacije. To je i jedna od temeljnih vrijednosti nogometa. Upamtimo ovo i neka nogomet bude u centru pažnje", navela je FIFA u pismu.