IZDRŽALI U BELGIJI

Drita iz Gnjilana jedno je od najvećih iznenađenja na početku sezone u evropskim takmičenjima, a sinoć su u prvom meču 2. pretkola UEFA-ine Konferencijske lige remizirali protiv Antwerpa u gostima rezultatom 0:0.

Tim iz Belgije je na papiru bio izraziti favorit i ništa se drugo nije očekivalo osim ubjedljive pobjede, no izabranici koje s klupe predvodi proslavljeni nogometaš Mark van Bommel nisu se dokazali u prvom meču.

Treba reći i to da za Antwerp igraju Radja Nainggolan, Toby Alderweireld, Vincent Janssen, Ritchie De Laet i mnogi drugi evropski poznati igrači, no u konačnici to im nije pomoglo i putnik u 3. pretkolo će biti određe tek nakon uzvrata na Kosovu.

Antwerpu na kraju nije bilo dovoljno ni to što su imali posjed lopte od 69 posto i udarce prema golu 12:1, a o kakvoj senzaciji se radi i koliko je ovaj sinoćnji remi iznenađenje možda je i najbolji pokazatelj da su kladionice za takav rezultat u ovom susretu davale koeficijent blizu 10.

Na kraju, jasno je da na terenu ne igraju niti kvote, niti kladionice, niti cijene niti popularnost igrača, pa je tako susret ozbiljnog evropskog kluba iz Belgije vrijednog 67,4 miliona eura i ekipe s Kosova čija je vrijednost procijenjena na 4,4 miliona eura završen bez pobjednika i pogodaka.

Uzvrat se, kao i svi uzvrati UEFA-inih takmičenja koji su još uvijek u fazi kvalifikacija za grupnu fazu, igraju naredne sedmice.