BIZNIS VRATOLOMIJE

Novi prvak Italije Milan prešao je u ruke novog vlasnika kompanije RedBird Capital, a kupoprodaja će biti dovršena u septembru kada i novac bude uplaćen.

Milan je već ozvaničio prodaju na svojim klupskim stranicama. Elliott Management je prodao klub RedBird Capitalu, potpisana je sva dokumentacija i američka kompanija raspolagat će sa sedmostrukim prvakom Evrope od septembra.

No, Gazzetta dello Sport jutros donosi zanimljivu priču. Investicioni fond koji je bio vlasnik Milana Elliott Management i novim vlasnicima posudit će novac kako bi se kupovina privela kraju. U pitanju je iznos od 600 miliona eura koliko je nedostajalo fondu Gerryja Cardinalea, koji će biti novi predsjednik kluba.

Ništa tu ne bi bilo toliko iznenađujuće da Elliott Management Milan nije dobio zaplijenom. Elliott je prethodno posudio novac kontroverznom kineskom vlasniku Yonghong Liju, koji nije mogao vraćati kredit, pa je klub završio u rukama Elliotta.

Ovaj američki investicioni fond doveo je Milan do toga da klub nema dugova, vratio ga je u Ligu prvaka i na vrh Serije A, a onda posudio novac RedBird kompaniji koja postaje novi vlasnik.

Tako će Elliott i dalje imati dvojicu predstavnika u novoj upravi Milana. Bit će to Gordon Singer i Giorgio Furlani, a posudba je izvršena uz kamatu od 7 posto.