NOVI FORMAT U NAJAVI

Britanski The Times otkrio je detalje revolucionarnih promjena u Ligi prvaka, a koje su osmislili predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin i Nasser Al-Khelaifi, predsjednik PSG-a i Udruženja evropskih klubova.

Novi format Lige prvaka trebao bi se igrati od sezone 2024/2025 i umjesto dosadašnja 32 kluba, u novom formatu će igrati četiri tima više, odnosno 36 ekipa. Navodi se da će se ukinuti takmičenje u grupama i da će se igrati u ligaškom sistemu.

Plan je da svi timovi odigraju najmanje 10 mečeva i to pet domaćih i pet gostujućih, a na kraju bi osam najboljih prošlo direktno u osminu finala, dok bi se za preostalih osam mjesta borili timovi koji su plasirani od 9. do 24. mjesta.

Preostalih 12 timova bi, prema prvim najavama, ispalo iz takmičenja, odnosno završilo nastup u Ligi prvaka.

Novost je i to da se priprema i izmjena formata same završnice, a The Times navodi da će se umjesto eliminacijske faze polufinala sa po dva meča igrati Final Four, odnosno po jedan meč koji će odrediti finalistu. Final Four bi se prema tome trebao igrati u jednom gradu, a sve bi trebalo trajati sedam dana.

Iz UEFA-e su još postali bliži ovoj ideji nakon što se zbog pandemije koronavirusa prisilno igrala završnica Lige prvaka u Portugalu 2020. godine, a službena potvrda ove informacije za novi format bi trebala doći 11. maja nakon kongresa UEFA-e u Beču.