ZA SP U KATARU

Kompanija Adidas predstavila je novu loptu koja će biti korištena na Svjetskom prvenstvu u Kataru ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Adidas je 14. put dizajner i proizvođač lopte na mundijalima, a posljednja je nazvana “Al Rihla“, što u prevodu znači “putovanje“.

Proizvođač je saopćio da je nova lopta brža od svih prethodnih mundijalskih.

Zastava, jahte i druge znamenitosti Katara bile su inspiracija za šare na lopti. Lijepak i boja korišteni u izradi lopte su na bazi vode, što je prvijenac do sada.

Kreatori tvrde da je ova lopta znatno unaprijeđena u odnosu na prethodne i po pitanju preciznosti kako bi bila prilagođena igri brzih pasova.

Sastavljena je od 20 panela koji joj daju na dodatnoj aerodinamičnosti zbog čega će šutevi fudbalera biti precizniji, a zadaća golmana znatno otežana.

Na portalu Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) saopćeno je da će prva javna upotreba nove lopte bit organizirana uz legende kao što su Iker Casillas, Kaka, Farah Jefry i Nouf Al Anzi, kojima će se pridružiti brojni mladi talenti, uključujući perspektivne nogometašice iz Katara, UAE, Saudijske Arabije i Egipta, kao i polaznici Aspire akademije u Dohi.