PLAVCI SVJETSKI PRVACI

Nogometaši Chelseaja postali su svjetski klupski prvaci nakon što su u finalnom meču odigranom u Abu Dhabiju savladali brazilski Palmeieras 2:1 nakon produžetaka, a gol odluke postigao je Kai Havertz iz penala. Ipak, potez kapitena Cesara Azpilicuete koji je prethodio jedanaestercu oduševio je sve fanove Plavaca.

Igrala se 117. minuta kada je dosuđen penal za Chelsea, a jasno je da je pritisak na izvođača bio ogroman. U tim sekundama, koje se osjećaju kao minute, igrači Chelseaja znaju da će Havertz šutirati, ali to nisu znali nogometaši Palmeirasa.

Naime, kapiten Plavaca Cesar Azpilicueta odmah je prišao lopti nakon dosuđenog jedanaesterca i svi su mislili da će on šutirati. Igrači brazilskog kluba odmah su se okupili oko njega, pokušavajući razgovarati s njim, iritirati ga i dekoncentrisati.
  A, onda se za njih desilo iznenađenje. Kada su izašli iz kaznenog prostora, Španac je otišao do Havertza i predao mu loptu da šutira, a zatim je Nijemac zbio gol za pobjedu od 2:1.

Azpilicueta je skinuo dio pritiska s Havertza i zbog toga ga slave navijači Chelseaja na društvenim mrežama, a i mnogi drugi su mu odali prizanje za ovaj mudar potez.

"Lider. Ovako se ponaša pravi vođa", samo je jedan od komentara.

Havertz, koji je svojim golom već donio Chelseaju trijumf u Ligi prvaka (1:0 protiv Manchester Cityja), priznao je nakon utakmice: "Iskren da budem, bio sam nervozan zbog penala. Saigrači su mi dali samopouzdanje. O ovome sam sanjao kao dječak. To je za mene nevjerovatno", kazao je njemački nogometaš.

Chelsea je tako izjednačio rekord Juventusa, Ajaxa, Bayerna i Manchester Uniteda koji su osvojili sve moguće internacionalne trofeje, računajući i ugašeni Kup pobjednika kupova.