...

U historiji europskih nogometnih prvenstava nije bilo skandala, ali dogodio se jedan koji je zamalo srušio ideju o europskim smotrama zauvijek.

Zanimljivo je spomenuti da je od svih kontinenata, Europa najkasnije pristupila kontinentalnom prvenstvu, a prva završnica održala se u Francuskoj, 1960. godine.

I to prvo europsko prvenstvo, nazvano Kup nacija, imalo je format sličan današnjoj Ligi prvaka, samo što i polufinale, ne samo i finale igrao na neutralnom terenu. Te godine, domaćin same završnice je bila Francuska.

Pala Jugoslavija

Priča koja se dogodila prije tadašnjeg polufinala je nevjerovatna. Utakmica četvrtfinala je trebala biti odigrana između Španaca i Sovjetskog Saveza, u Moskvi. No dvije velike reprezentacije nisu nikada odigrale tu utakmicu.

Tada španski diktator Franco je zabranio svojoj reprezentaciji put u Moskvu. Tako se dogodilo da je Španija jedina reprezentacija u historiji koja je predala utakmicu za polufinale.

Razlog zabrane je bila nesređena politička situacija između dvije zemlje.

Na kraju, Sovjetski savez je u pariškom finalu osvojio prvi europski naslov, svladao je Jugoslaviju s 2:1.

Da se život zna čudno poigrati pokazao je već sljedeći Euro, i to baš u Španiji 1964. godine, zemlji kojoj je na prethodnom natjecanju od diktatora bilo naređeno da napusti četvrtfinale zbog utakmice s komunistima.

Kao i u prvom izdanju, natjecanje je održano u istom formatu, a domaćin je bila Španija.

Tadašnja politička klima u Europi bila je vrlo napeta i rane Drugog svjetskog rata bile su svježe, a čak ni nogomet nije uspio povezati Europu.

Španijom je i dalje vladao Franco. Sudbina je htjela da se baš ova dva ljuta ideološka suparnika s dvije strane Europe opet sretnu četiri godine kasnije.

Problemi sa Sovjetima

Gradovi domaćini bili su Madrid i Barcelona, stadioni Santiago Bernabeu i Camp Nou, oba s kapacitetom od sto hiljada gledalaca. Uz Sovjete kvalificirali su se Danska i Mađarska, Španija je direktno ušla na završni turnir kao domaćin.

Ždrijeb je za polufinalne parove odredio dvoboje; Mađarska – Španjolska i Sovjetski savez – Danska.

UEFA je striktno upozorila domaćina da nikakva zabrana odigravanje utakmice Sovjeta i Španaca, ako do nje dođe, ne dolazi u obzir, a Španija je dala garancije.

Utakmica između Španije i Svojetskog saveza završena je rezultatom 2:1, a gol odluke postigao je Marcelino u 84. minuti.

Kasnije se saznalo, što se događalo prije finala, koje napetosti…

Sovjeti su bili uvjeravani, da nastupaju protiv životnog neprijatelja, utjelovljenja fašizma. Godinama kasnije, dolaskom demokratije u Španiju bilo je jasno da su mnogi španski nogometaši iz te reprezentacije iz 1964. godine bili protiv Franca.

“Mnogi igrači ipak nisu bili pristalice Franca, no niko mu se nije usudio suprotstaviti. Ko zna što bi Franco učinio”, rekao je dvadesetak godina kasnije Pereda, koji je gol u finalu postigao u šestoj minuti.

Da, španski diktator Francisco Franco umalo je uništio budućnost Eura!