Kvalifikacije za SP

Fudbalsku reprezentaciju Kosova u narednih deset dana očekuju mečevi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo „Katar 2020“, a na teren će izaći već za tri dana kada će na domaćem stadionu stadionu u prijateljskom meču dočekati reprezentaciju Litvanije, prenosi Kosovo press.

Nakon ove provjere, fudbaleri Kosova će 28. marta odigrati kvalifikacioni susret na svom terenu sa Švedskom, a tri dana kasnije putuju na duel sa Španijom.

Fudbalski stručnjak Arsim Plepoli izražava nadu da će Kosovo ostvariti dobar rezultat jer ima dobar tim.

„Srećni smo zbog činjenice da sada imamo igrače koje ranije nismo imali. Riječ je o vrhunskom napadaču Muriqiju, koji još uvijek ne igra od prvog minuta, ali ipak ima dosta minutaže. Imamo povratak Rashice, a srećni smo zbog činjenice da se vratio i Rrahmani. Svi znamo da je to vrlo jaka grupa ... igraćemo sa Švedskom. Sada možda kažem malo na našu nesreću što se Zlatan Ibrahimović vraća, vidjeli smo da je top napadač, ali u svakom slučaju ne treba da se oslanjamo na to ko igra od protivnika već treba da se oslonimo na našu reprezentaciju i molimo se da imamo sve na raspolaganju, sve igrače... Mislimo da ćemo uspjeti iako će to biti veoma teško, jer znamo da je Kosovski nacionalni tim mlad“, rekao je Plepoli.

Nastup napadača poput Zlatana Ibrahimovića na stadion „Fadil Vokrri“ u Prištini nesumnjivo će predstavljati dodatnu prijetnju za Kosovo, ali Plepoli kaže da švedski napadač može biti zaustavljen ako ga bude čuvao neki korpulentni igrač.

Ipak, on kaže da ne treba sva pažnja da bude usmjerena na Ibrahimovića.

„Znamo da je Zlatan Ibrahimović top napadač koji ne oprašta kada je pred golom, veoma je jak. Zato moramo pronaći nekog korpulentnog igrača, ali ne bi smo se trebali fokusirati samo na Zlatana Ibrahimovića jer Švedska ima još kvalitetnih igrača koji čine dobar tim. Znamo da Šveđani imaju gotovo ala-njemački mentalitet, nikad se ne predaju. Veoma je ozbiljna reprezentacija koja treba da se poštuje, ali bez obzira kako je, mi na našem stadionu „Fadil Vokrri“, ponekad znamo da igramo vrlo dobro“, rekao je dalje Plepoli.

Odsustvo Mirlinda Dakua iz reprezentacije, koje je stvorilo negodovanje u javnosti, po mišljenju Plepolija ne treba komentarisati i ne treba se miješati u izbor selektora, koji mora biti odgovoran za odluke koje donosi i rezultate koje postiže.

„Sve kompetencije treba da prepustimo selektoru koji mora da preuzme odgovornost i koji mora da zna da ukoliko nema rezultata mora otići sa tog mjesta. O tome zašto nije uzeo Dakua ili nekog drugog neka razmišlja selektor. Ja mislim da je bilo prostora da se pozove bar na pripremnom okupljanju, ali ipak, rekao sam da odgovornost ostaje na selektoru. Neka završi posao, neka odabere koga hoće, ali želimo rezultate. Stoga, neka dobro razmisli, jer mi želimo rezultate, nije nas briga ko je pozvan a ko nije“, naglasio je Plepoli.

Povodom očekivanja koja bi Kosovo trebalo da ima od ove dve utakmice sa Švedskom i Španijom, Plepoli je naveo da uprkos činjenici da su ove dvije reprezentacije favoriti, neće im biti lako da trijumfuju na stadionu "Fadil Vokrri".

"Da budemo realni, obe ekipe sa u odnosu na nas favoriti, ali u fudbalu se nikad ne zna, može biti da nije dan Šveđana ili dan Španaca, a mi da budemo u vrhunskoj formi i tada ih možemo kazniti. Mislim da će u na stadionu ,Fadil Vokrri’ biti vrlo teško da nas neke ekipe pobjede“, zaključio je Plepoli.

Osim Španije i Švedske, Kosovo je u grupi sa Gruzijom i Grčkom.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press