Kvalifikacije za SP 2022

Fudbalska reprezentacija Španije najavila je da će selektor Luis Enrique 15. marta objaviti spisak za predstojeće mečeve, ali u saopštenju te reprezentacije nije jednak tretman za sve protivnike, jer je Kosovo nazvano "teritorija Kosova", piše Koha.

"Španija započinje put prema Kataru 2022. godine, protiv reprezentacija Grčke, Gruzije i teritorije Kosova", kaže se u saopštenju španske reprezentacije.

Koha piše da je Kosovo  u potpunosti priznato u UEFA i FIFA pod njenim zvaničnim imenom, ali Španija koja ne priznaje nezavisno Kosovo i sada nije imala isti pristup kao prema ostalim predstavnicima.

Kosovo prvo igra prijateljsku utakmicu sa Litvanijom 24. marta, a zatim otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine utakmicom protiv Švedske 28. marta u Prištini.

Utakmica protiv reprezentacije Španije zakazana je za 31. mart u Sevilji.

Koha piše da se ne očekuje da će ta utakmica biti poput svih ostalih, upravo zato što Španija ne priznaje Kosovo.

Spekulisalo se da će se utakmica igrati na neutralnoj teritoriji, ali španske vlasti su se složile da se meč, ipak, odigra u Španiji.
  Koha podsjeća i da se već dešavalo da se kosovski sportisti nerijetko bore za jednaku zastupljenost na događajima koji se održavaju u Španiji, a bilo je i slučajeva kada su sportisti sa Kosova tretirani jednako kao sportisti iz drugih zemalja.

Ovo pitanje je nešto problematičnije, kada je fudbal u pitanju, zbog velikog publiciteta.

Kosovo u svojoj grupi, pored Španije, ima i dva predstavnika zemalja koje ne priznaju Kosovo - Grčku i Gruziju, a kako piše Koha, ne očekuje se da će sa te dvije zemlje biti nekih većih problema, kao što je to bilo slučaj sa Španijom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore