PROMJENA PRAVILA

Kinezi od 1. januara uvode salary cap za strane nogometaše, što znači da više neće biti golemih ugovora kojima su tamošnji klubovi mamili zvijezde iz europskog nogometa. Kineski klubovi od nove godine ne smiju stranim nogometašima davati veću plaću od tri miliona eura po sezoni, što je čak osam puta manje od onoga što neki igrači primaju u Kini. Domaći igrači neće moći zarađivati više od 600.000 eura.

Kina želi SP 2030. godine


Kina na ovaj način želi potaknuti razvoj svojih nogometaša ne bi li do 2030. godine, kad planira organizirati Svjetsko prvenstvo, imala konkurentnu reprezentaciju. Do sad se u Kini sve vrtjelo oko debelo preplaćenih igrača iz Europe koji su se često ponašali kao razmažene zvijezde.

“Naša liga troši deset puta više od korejske i triput više od japanske lige, a pogledajte koliko su te reprezentacije ispred nas”, rekao je predsjednik kineskog saveza Chen Xuyuan.

Salary cap će najviše pogoditi najplaćenije igrače, poput Oscara, koji zarađuje 24 miliona eura po sezoni u Shanghaiju SIPG. Brazilac je u Kinu stigao 2017. godine iz Chelseaja za 65 miliona eura, a važeći ugovor ima do 2024. godine.

U takvim slučajevima klubovi imaju dopuštenje da s igračem dogovore drastično smanjenje plaće kroz tri sezone, a novi ugovori koji se potpisuju od 1. januara ne smiju prelaziti spomenuti iznos. Oni klubovi koji se ne pridržavaju pravila ili koji ne počnu smanjivati ugovore mogli bi biti kažnjeni oduzimanjem do 24 boda. Salary cap uvodi se sve do treće kineske lige.

Zvijezde se vraćaju u Europu


Brojne strane zvijezde najavile su da neće produživati ugovore i da ne namjeravaju ostati u Kini jer plaću po salary capu mogu zaraditi u svakom malo boljem klubu u Europi. Brazilac Hulk, koji je u Shanghai SIPG stigao 2016. godine, već je najavio da neće potpisati novi ugovor nakon što mu postojeći istekne 1. januara.

Za goleme plaće u Kini, između ostalih, igraju i Paulinho, Marouane Fellaini i Marko Arnautović koji se nakon novih pravila namjeravaju vratiti u Europu i njihovi agenti im, kako piše Daily Mail, već traže nove klubove.

Željena destinacija je Premiership, ali engleski klubovi u vrijeme krize ne namjeravaju nuditi ugovore igračima u tridesetima koji godinama ne igraju na najvišem nivou.

Autor: Index.hr