NBA SUPERMAX

Slovenac Luka Dončić sinoć je prevodio Dallas do pobjede 125:107 u Houstonu, a to mu je bio 65. nastup ove sezone čime je ispunio novi kriterij NBA lige za dobivanje pojedinačnih nagrada.

Naime, među tim nagradama spada i uvrštavanje u neku od prve tri petorke sezone, što će biti dovoljno da ispuni kriterij za potpisivanje takozvanog supermax ugovora na ljeto 2025. godine.

Dončić bi tim potpisom imao najveći ugovor u historiji te će najvjerovatnije postati i prvi košarkaš koji će u jednoj sezoni premašiti 80 miliona dolara.

Inače, supermax ugovor mogu potpisati samo igrači s minimalno sedam godina iskustva koji su ispunili određene uslove poput izbora na All-Star ili u All-NBA postave.

Vrijednost supermax ugovora je 35 posto salary capa za određenu godinu, a prema predviđanjima za 2025., to bi značilo da bi Dončić mogao potpisati petogodišnji ugovor od 346 miliona dolara.

Dončić je trenutno u drugoj godini petogodišnjeg ugovora od 215 miliona pa tako ove sezone zarađuje 40 miliona, iduće će 43, zatim 46 miliona dolara.

Podsjetimo, vlasnik najvećeg ugovora u NBA ligi trenutno je Jaylen Brown iz Boston Celticsa koji je prošle godine potpisao supermax od 304 miliona za pet godina.