BILO JE NAPETO

Košarkaška reprezentacija Slovenije sinoć je u Bonifika Areni u Koperu savladala Izrael u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a duel je imao "pozadinu" i pored parketa.

Iako su se organizatori utakmice potrudili da sve prođe u najboljem redu te da se politika ne miješa sa sportom, gostovanje Izraela u Koperu nije moglo proći bez vatrenog dočeka za Izraelce i podrške Palestini u jeku sukoba koji traje više od četiri mjeseca.

Grupa slovenačkih navijača se organizovala i ispred dvorane priredila protest pod nazivom: "Slovenija navija, Izrael ubija". Grupa navijača, u kojoj su prednjačile dame, nakon protesta ušla je u Bonifika Arenu i smjestila se na tribine odmah iza klupe za izraelske košarkaše.

Ovi navijači prokrijumčarili su palestinske zastave, iako su kontrole na ulazima bile stroge, a onda su s tribine provocirali izraelske košarkaše, koji su bili smješteni neposredno ispredn njih.

Demonstranti su brzo postigli svoj cilj, skrenuli pažnju na ono što su htjeli, a Izraelci su na ovakve situacije navikli jer su i prije četiri dana isto doživjeli na gostovanju u Portugalu.

Vrhunac protesta podrške Palestini na ovoj utakmici dogodio se neposredno pred početak drugog poluvremena, a nakon što su se igrači vratili na parket, kada je popularni slovenački glumac, reditelj i političar Franci Kek utrčao na teren i legao na centar igrališta. Morali su intervenisati zaštitari, koji su ga iznijeli iz dvorane.