IZ 24 EKIPE

Svjetsko prvenstvo za košarkaše okupit će rekordan broj NBA igrača, njih 55, koji će predstavljati svoje reprezentacije na takmičenju koje počinje danas i završava 10. septembra.

Broj od 55 igrača iz 20 zemalja obara rekord od 54 košarkaša iz 17 zemalja, koliko ih je bilo na SP-u 2019., dok je 2014. u Španiji nastupalo 45 igrača koji igraju u najjačoj ligi na svijetu.

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država u svom sastavu ima 12 NBA igrača, a Australija tri manje. Kanada će na terenu imati sedam NBA košarkaša, Njemačka četiri, Francuska i Srbija po tri.

Kada su u pitanju NBA ekipe, na Svjetskom prvenstvu njih 24 imat će svoje igrače. Četiri NBA tima imaju ppop pet igrača u rosterima reprezentacija na SP-u: Minnesota Timberwolves, Orland Magic, Oklahoma City Thunder i Utah Jazz, navodi FIBA na svojoj web stranici.

U ekipama na SP-u je i deset bivši NBA All-Star igrača: Luka Dončić (Dallas Mavericks, Slovenija), Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves, SAD), Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder, Kanada), Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves, Francuska), Tyrese Haliburton (Indiana Pacers, SAD), Brandon Ingram (New Orleans Pelicans, SAD), Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies, SAD), Lauri Markkanen (Utah Jazz, Finska), Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves, Dominikanska Republika) i Nikola Vučević (Chicago Bulls, Crna Gora).

Jared Jackson Jr bio je također izabran za najboljeg odbrambenoh igrača 2023., a Paolo Banchero (Orlando Magic, SAD) dobio je nagradu za NBA “rookieja” (novajliju) godine.