Više ne postoje prepreke da Kosovo postane član UEFA i FIFA

Fadil Vokrri, predsjednik Fudbalskog saveza Kosova, smatra da poslije potpisavanja sporazuma u Briselu više ne postoje prepreke da Kosovo postane član UEFA i FIFA.

"Odavno smo aplicirali za članstvo, a sada ćemo još više to činiti, pošto je 14. tačkom briselskog sporazuma predviđeno da jedni druge ne sputavamo u evropskim integracijama. To se odnosi i na sportove, tako da očekujem uskoro masovno primanje naših saveza u međunarodne sportske organizacije. Očekujem, međutim, da ćemo prije ući u UEFA nego u FIFA", rekao je Vokrri za "Alo!".

Vokrri je ponosno podsjetio da je prije dve godine predlagao i govorio da će se jednog dana igrati prijateljska utakmica između Kosova i Srbije. Prepreke su sada, dodaje, sve manje, a na pitanje kako bi se osjećao da se taj meč igra u Mitrovici, gdje je većinsko stanovništvo srpsko, kao gost ili domaćin, kaže:

"Pa kao domaćin, naravno! Srpski građani su državljani Kosova. Mi smo međunarodno priznata država. Mitrovica nije ništa manje njihova nego što je moja, što važi i za ostale gradove Kosova. To bi bilo kao kada biste pitali Albance iz Švicarske kako bi se oni osjećali. Normalizacija odnosa se, dakle, podrazumijeva u svim sferama života. Ja sam za to da, ako budu dva meča, jedan bude u Prištini, drugi u Beogradu".