Crne vijesti stigle su iz Venezuele. Deset igrača jedne kolumbijske amaterske fudbalske ekipe, koji su prije dvije sedmice oteti u Venezueli, pronađeni su mrtvi. Jedan od 12 otetih nađen je živ, a jedan se vodi kao nestao.

Kolumbija i Venezuela odavno su poznate kao zemlje iz kojih često stižu bizarne fudbalske vijesti, no informacija koja je u ponedjeljak obišla svijet gora je od svih dosad. Cijela jedna fudbalska ekipa niželigaša iz Kolumbije, koji su prije dvije sedmice oteti u Venezueli, pronađeni su ovoga vikenda izrešetani vatrenim oružjem. Od 12 otetih igrača samo je jedan preživio, dok se za jednim i dalje traga.



Kolumbijci su oteti 11. oktobra, a pronađeni su mrtvi s prostrijelnim ranama u različitim dijelovima države Tahira, na zapadu zemlje", izjavio je potpredsjednik Venezuele Ramon Carrizales.

Razlog otmice i brutalne egzekucije zasad je nepoznat, a Carrizales je tek dodao da se smrt fudbalera dovodi u vezi s konfliktima koji razdiru Kolumbiju. Otmice, ucjene, pljačke i ubistva su gotovo svakodnevna pojava u tom dijelu svijeta, posebno u graničnom području dvije države, gdje gotovo svako mjesto ima svoju gerilsku skupinu i bandu, koje su najčešće umiješane u trgovinu drogom.



Ovo će ubistvo zasigurno još više pogoršati ionako loše odnose dviju država. Kolumbija je, naime, jedan od velikih saveznika SAD-a, dok je Venezuela, predvođena kontroverznim predsjednikom Hugom Chavezom, jedan od najžešćih kritičara 'imperijalističke' politike Sjedinjenih Država.