PRELAZAK NA USB-C

Najnoviji Appleov iPhone gotovo će sigurno imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra.

Appleovi mobiteli trenutno koriste vlastiti Lightning adapter, za razliku od konkurencije, uključujući Samsung.

Zakon Evropske unije zahtijeva od proizvođača telefona da usvoje zajedničku vezu za punjenje do decembra 2024. kako bi uštedjeli novac potrošačima i smanjili otpad.

Većina novih Appleovih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, ali kompanija se usprotivila pravilu EU.

Kada je predstavljen u septembru 2021., predstavnik Applea rekao je za BBC News: "Strogi propisi koji nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i diljem svijeta."

Lightning na USB-C adapteri već su dostupni kod drugih marki elektronike uključujući Amazon, a svi iPhone uređaji od iPhonea 8 koji je lansiran 2017. podržavaju bežično punjenje.

Budući da se trenutni iPhone 14 sada čini posljednjim Appleovim uređajem koji ga ekskluzivno koristi, ovo bi moglo označiti početak kraja Lightning kablova.

Nije jasno hoće li ovo biti globalna promjena proizvoda, iako je manja vjerojatnost da će tehnološki div napraviti drugu verziju uređaja samo za evropsko tržište.

Promjene se očekuju na novim uređajima iPhone 15 i iPhone 15 Pro koji bi trebali biti predstavljeni sljedeće sedmice na godišnjem jesenskom događaju kompanije.

Prema izvještaju Bloomberga, prednosti prebacivanja za korisnike uključivat će kupce koji će moći koristiti jedan punjač za iPad, Mac i iPhone, kao i veće brzine preuzimanja.

EU pravilo o zajedničkom punjaču pokriva niz "prijenosne elektroničke opreme male i srednje veličine", prema EU, uključujući mobitele, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS uređaje, slušalice, ručne konzole za videoigre, digitalne kamere, prijenosne zvučnike, piše BBC.

Svaki od ovih koji se puni žičanim kablom morat će imati USB-C priključak, neovisno o tome ko proizvodi uređaje.

Proizvođači laptopa će se također morati pridržavati pravila, ali oni imaju više vremena za izmjene.

Prema stavu EU, potrošačima će uštedjeti "do 250 miliona eura godišnje na nepotrebnoj kupovini punjača i smanjiti 11.000 tona otpada godišnje."