KORISNICI U PANICI

Društvena mreža X, nekadašnji Twitter, koju je prošle godine kupio američki milijarder Elon Musk i nedavno je preimenovao, izbrisala je sve fotografije objavljene u periodu između 2011. i 2014. godine, barem se tako trenutno čini.

Razlog ovog masovnog brisanja sadržaja zasad nije poznat, a utvrđeno je da pored izbrisanih fotografija ne rade ni skraćeni linkovi koji su koristili Twitterov vlastiti URL Shortener. Stoga su korisnici ove društvene mreže s razlogom uznemireni, jer strahuju da su zauvijek izgubili uspomene i podatke.

Priča je pokrenuta u subotu kada je korisnik Tom Coates, koji je napravio profil na Twitteru još 2007. godine, pisao o tome na ovoj društvenoj mreži danas poznatoj pod imenom X.

"Još Muskovog vandalizma. Twitter je sada uklonio sav medijski sadržaj objavljen prije 2014. godine. To je gotovo desetljeće objavljenih fotografija i videa iz ranih 2000-tih", napisao je Coates i priložio primjer svoje tvrdnje.

Čini se da je problem povezan sa Twitterovo domenom za skraćivanje linkova, što je novi URL koji Twitter generiše za praćenje aktivnosit korisnika. Ova domena ne funkcioniše ispravno, što je uzrokovalo nestanak fotografija i linkova.

Twitter je počeo podržavati upload izvornih fotografija 2011. godine, dok su se prije toga korisnici u slučaju objavljivanja fotografija morali oslanjati na usluge trećih strana kao što je TwitPic. Međutim, TwitPic se ugasio 2014. godine, tako da su mnoge fotografije iz tog doba već izgubljene. Da stvar bude gora, sada se čini da su čak i fotografije postavljene direktno na Twitter od 2011. do 2014. godine u opasnosti, jer se ne pojavljuju na stranici.

Neki korisnici na Redditovom formumu Datahoarder, koji je posvećen očuvanju podataka, špekulišu da je Twitter duže vrijeme pokušavao premjestiti stranicu na X.com domenu. Međutim, zasad je sve nagađanje i nema zvaničnih infrmacija. Druga teorija je da X pokušava uštedjeti novac na hostingu fotografija, no ni to nije potvrđeno.