UVRSTITE IH U ISHRANU

Dijabetes je smrtonosno stanje koje pogađa milione ljudi, ali možete smanjiti rizik ako pazite na ishranu.

Istraživanja pokazuju da možete smanjiti svoje šanse za razvoj bolesti odabirom određene hrane.

Uzrokuje previsok nivo šećera u krvi zbog problema s načinom na koji tijelo proizvodi hormon inzulin, koji razgrađuje glukozu. Međutim, neke jeftine namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika.

Grožđe

Konzumiranje grožđa može smanjiti vaše šanse za razvoj dijabetesa za 10 posto, pokazuje studija.

Prema američkim centrima za kontrolu i zaštitu bolesti (CDC), povećanje količine voća koje jedete jedan je od načina da započnete s upravljanjem rizikom od ovog stanja.

Međutim, nisu svi plodovi stvoreni jednaki. Njihova studija, objavljena u Korean Journal of Family Medicine, pratila je navike u ishrani kod odraslih u dobi od 40 do 69 godina.

Otkrili su da jedenje jedne porcije grožđa sedmično smanjuje rizik od dijabetesa, ali porcija bilo kojeg voća povećava šanse za 2 posto.

Hojun Yu, iz Nacionalne univerzitetske bolnice u Seulu, rekao je: "Naši nalazi ukazuju na povezanost između konzumiranja određenog voća i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Veća konzumacija grožđa bila je značajno povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2".

Međutim, ukupna količina konzumiranog voća nije bila povezana sa smanjenim rizikom.

Smeđa riža

Zamjena škrobnih ugljikohidrata cjelovitim žitaricama koje jedete također je povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa.

"Jedenje bijelog hljeba, bijele riže i slatkih žitarica za doručak poznatih kao rafinirani ugljikohidrati povezani su s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. Međutim, integralne žitarice kao što su smeđa riža, tjestenina od integralnog brašna, hljeb od cjelovitih žitarica i zob povezane su sa smanjenim rizikom, pa odaberite ove namirnice", dodaje.

Jedno istraživanje, objavljeno u BMJ, pokazalo je da jedenje više uobičajenih integralnih žitarica značajno smanjuje rizik. Dvije ili više porcija smeđe riže sedmično smanjile su rizik za 12 posto, u poređenju sa samo jednom porcijom mjesečno.

Chili papričice

Ljubitelji začinjene hrane možda već smanjuju rizik od dijabetesa, a da to ne znaju. Utvrđeno je da kapsaicin, hemikalija u chili papričicama koja im daje snagu, smanjuje nivo glukoze u krvi.

Jedna studija, objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazala je da je hemikalija pomogla u povećanju nivoa insulina kod dijabetičkih štakora.

CDC također preporučuje jesti više povrća bez škroba kao što je obična paprika kako bi se kontrolirao nivo šećera u krvi.

Slanutak

Kao i kod cjelovitih žitarica, mahunarke poput slanutka mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa povećanjem količine vlakana koju imate u prehrani.

Međutim, oni također imaju dodatnu prednost jer su puni proteina, koji vas duže drže sitima i smanjuju šanse za gojaznost – ključni faktor rizika za dijabetes.

Studija, objavljena u Journal of Food Science and Technology, pokazala je da su žene koje su jele slanutak imale do 36 posto niži šećer u krvi od onih koje su jele bijeli hljeb. Oni su također bili manje gladni nakon obroka, rekli su istraživači.

Jogurt

Jogurt je osnovna namirnica za doručak, a istraživanja pokazuju da je jedna od njegovih brojnih zdravstvenih prednosti smanjenje rizika od dijabetesa.

"Jogurt i sir su fermentirani mliječni proizvodi i oni su povezani sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Kada je riječ o mliječnim proizvodima i riziku od dijabetesa tipa 2, količina masti iz ovih mliječnih namirnica nije toliko važna. Ono što je još važnije je da odaberete nezaslađene opcije poput običnog prirodnog ili grčkog jogurta i običnog mlijeka", navodi.

Jedna studija, objavljena u Journal of Nutrition, pokazala je da konzumiranje 80 do 125 g jogurta dnevno smanjuje rizik od bolesti za 14 posto, u poređenju sa ljudima koji ga nisu imali.