SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Čini se da bi novi val covida-19 mogao stići u Evropu s pojavom hladnijeg vremena, dok stručnjaci za javno zdravstvo kažu da će zamor od cjepiva i zbunjenost oko vrsta dostupnih cjepiva vjerojatno ograničiti doseg docjepljivanja. Na podvarijante omikrona BA.4/5 koje su dominirale ovog ljeta još uvijek otpada većina infekcija, ali novije podvarijante također uzimaju maha.

Naučnici prate stotine novih oblika omikrona, rekli su ove sedmice zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Podaci WHO-a objavljeni prekjučer pokazali su da u Europskoj uniji (EU) ima 1.5 miliona slučajeva, to je osam posto više u odnosu na prethodne sedmice, uprkos velikom smanjenju testiranja.

GLOBALNO, BROJ SLUČAJEVA NASTAVLJA OPADATI
Broj hospitalizacija u mnogim zemljama Unije, kao i u Velikoj Britaniji, porastao je posljednjih sedmica.

Prošle sedmice je broj hospitaliziranih sa simptomima bolesti covid-19 porastao za gotovo 32 posto u Italiji, dok je broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi porastao za 21 posto u usporedbi s prethodnim tjednom, prema podacima koje je prikupila nezavisna naučna zaklada Gimbe.

U istoj sjednici, broj hospitalizacija zaraženih covidom u Britaniji povećao se za 45 posto u odnosu na sedmicu ranije. Cjepiva prilagođena omikronu dostupna su u Europi od septembra. Postoje dvije vrste cjepiva za podvarijante BA.1 kao i BA.4/5 koje su dostupne uz postojeća cjepiva prve generacije.

U Velikoj Britaniji su samo cjepiva prilagođena podvarijanti BA.1 dobila zeleno svjetlo. Evropski i britanski dužnosnici odobrili su najnovija docjepljivanja samo za odabrane skupine ljudi, uključujući starije osobe i osobe kompromitiranog imunološkog sistema.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da situaciju dodatno komplicira “izbor” cjepiva za docjepljivanje, što bi moglo dodatno zbuniti potencijalno zainteresirane, navodi Reuters. Ali spremnost za primanje nove doze cjepiva, koja nekima može biti četvrta ili peta, slabi.

“Za one koji su možda manje zabrinuti poruka da je sve gotovo u kombinaciji s nedostatkom bilo kakve veće reklamne kampanje vjerojatno će smanjiti docjepljivanje”, rekao je Martin McKee, profesor evropskog javnog zdravlja na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

SMANJENJE DOCJEPLJIVANJA
“Dakle, sve u svemu, bojim se da će obuhvat biti prilično manji”, dodao je. “Još jedna zbunjujuća činjenica je da je prilično velik udio populacije možda imao i epizodu s covidom-19 posljednjih mjeseci”, rekla je Penny Ward, gostujuća profesorica na londonskom King's Collegeu.

Neki mogu pogrešno zaključiti da će nakon primarnog cijepljenja i preboljenja covida-19 ostati imuni, dodaje Ward.

Od 5. septembra, kada su u EU uvedena nova cjepiva, oko 40 miliona doza cjepiva proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderna isporučeno je zemljama članicama, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Međutim, sedmično se u Europskoj uniji u septembru cijepilo između 1 i 1.4 miliona ljudi, u usporedbi sa 6-10 miliona sedmično prije godinu dana, pokazuju podaci ECDC-a, prenosi Hina.