Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je listu nacija čiji pripadnici spadaju u najdeblje na svijetu. Nezavidnu listu predvode građani Američke Samoe i Kiribata, a BiH je zauzela visoku šestu poziciju sa 62,9 posto pretilih. Razlog tome je pušenje, te jeftina i nezdrava hrana i piće koju mnogi konzumiraju, istaknuto je u objašnjenju.

U izvještaju se navodi da je 93,5 posto, odnosno devet od deset stanovnika Američke Samoe pretilo.

Kiribati, koji se nalaze na drugom mjestu, imaju 81,5 posto građana koji se muče sa prekomjernom težinom, a Sjedinjene Američke Države na trećem 66,7 posto.

Njemačka je tik iza sa 66,5 pretilih, a ni Egipat na petom mjestu ne zaostaje mnogo. Na sedmom mjestu je Novi Zeland, Izrael na osmom, a Hrvatska na devetom. Kod naših zapadnih susjeda kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti, a WHO za to krivi globalizaciju i hranu iz uvoza. Prema statistikama, muškarci u Hrvatskoj deblji su od tamošnjih žena.

Velika Britanija zauzela je desetu poziciju. Tamo je 60 posto građana koji su na svom tijelu prikupili suvišne kilograme, a sve to zbog predugog sjedenja za kompjuterima i konzumacije jeftine i nezdrave hrane, uz nedovoljnu fizičku aktivnost.

Objašnjavajući trend debljanja na Pacifiku, iz organizacije WHO su saopštili da naseljenici otočkih zemalja pate od drastičnih promjena u prehrani, što je glavni uzrok debljine.

Njihova tradicionalna prehrana uključuje domaću hranu bogatu karbohidratima i sa malo masnoće, poput banana, kokosa i ribe. Ipak, od Drugog svjetskog rata naovamo oni su značajno emigrirali u SAD, Novi Zeland, Francusku i Australiju, čime su upoznali kaloričnu zapadnjačku hranu.

U malim i slabo razvijenim zemljama poput Kiribata, koji se prostiru na 33 mala otoka oko ekvatora, pretilost je uzrokovao uvoz stranih namirnica.

U svijetu je danas jedno od troje odraslih u problemima s viškom kilograma, dok je jedno od deset pretilih. Do 2015. godine broj pretilih odraslih ljudi popet će se na 2,3 milijarde, što predstavlja ukupnu populaciju Kine, Evrope i SAD-a.