Rađena na 11 miliona ljudi

Ne postoji povećani rizik od smrtnosti od uzroka koji nemaju veze s COVID-19 među osobama koje su primile vakcinu protiv te bolesti u odnosu na nevakcinisane, pokazala je velika studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedena na 11 miliona ljudi.

Štaviše, studija je otkrila da su primatelji vakcina imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s COVID-19 nego nevakcinisane osobe, nakon što je provedena prilagodba za starost, spol, rasu, etničku pripadnost i druge demografske karakteristike te mjesta na kojima se provodilo istraživanje, prenosi Index.

Upoređena je smrtnost od uzroka nepovezanih s bolesti COVID-19


U uvodu rada autori ističu da su u američkom sistemu prijavljivanja nuspojava Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) zabilježeni neki slučajevi smrti nakon vakcinacije. Takvi događaji mogu biti posljedica vakcinacije, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umrijeti od raznih uzroka u bilo kojem periodu od nekoliko sedmica u godini pa i nekoliko sedmica nakon primanja vakcina.

Kako bi se znalo postoji li poveznica između vakcinacije i smrti, potrebno je uporediti smrtnost u vakcinisanoj i nevakcinisanoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s COVID-19, naprimjer, od srčanog ili moždanog udara. Za očekivati je da će među vakcinisanima biti manje smrti od COVID-19, što je studija također potvrdila – smrtnost je bila višestruko veća među nevakcinisanima.

Pomno odabrane uporedive grupe


U grupu nevakcinisanih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija koronavirusom.

Kako bi se osiguralo uporedivo ponašanje u smislu traženja zdravstvene skrbi među osobama koje su primile vakcinu i onima koje nisu, nevakcinisane osobe koje su ispunile uslove odabrane su među onima koji su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv gripe u posljednje dvije godine. Tako je izbjegnuta mogućnost da uzrok povećane smrtnosti među nevakcinisanima bude nesklonost traženju zdravstvenih usluga, među kojima i nesklonost vakcinaciji generalno.

Kohortno istraživanje provedeno je od decembra 2020. do jula 2021. među 11 miliona osoba uključenih u Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD je projekt saradnje Ureda za sigurnost vakcinacije CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a uloga mu je da prikuplja elektronske zdravstvene podatke, uključujući informacije o vakcinama.


Među vakcinisanima je bilo manje smrti od svih ne-covid uzroka


Kako bi uporedio smrtnost u dvije grupe, tim je analizirao podatke 6,4 miliona vakcinisanih i 4,6 miliona demografski sličnih nevakcinisanih. Pokazalo se da su primatelji vakcina odobrenih u SAD-u, ali i u Evropi – Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna Spikevax i J&J/Janssen – imali niži rizik od smrti nego nevakcinisani.

Nakon isključivanja smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, standardizirana stopa smrtnosti (SMR) nakon prve doze iznosila je 0.42 za Pfizer-BioNTech odnosno 0.37 za Modernu te 0.35 i 0.34 nakon druge doze. Ove stope bile su niže od stope 1.11 među uporedivom grupom nevakcinisanih. Među primateljima vakcine Janssen ukupni SMR bio je 0.84, što je opet niže od stope 1.47 među nevakcinisanom uporedivom grupom.

Među mladima nije bilo razlike u smrtnosti


Među osobama u dobi od 12 do 17 godina rizik od smrtnosti nije se razlikovao između vakcinisanih Pfizerovom vakcinom i nevakcinisanih. Tokom istraživanja u ovoj dobnoj grupi dogodilo se 12 smrtnih slučajeva.

Na temelju ovih rezultata CDC je dao preporuku da se svi stariji od 12 godina vakcinišu.