ISTRAŽIVANJA

Deseci istraživanja pokazuju da je za mnoge bakterijske upale dovoljno uzimati antibiotike kraće vrijeme, tek nekoliko dana, a ne sedmicama, jer je učinak jednako dobar, piše American Scientist. Kraća terapija nosi i manji rizik od nuspojava, navode.

Ova su istraživanja u travnju uvjerila American College of Physicians da izdaju nove upute o najboljoj praksi za četiri vrste infekcija – upalu pluća, koja nije nastala u bolnici, infekcije mokraćnog sistema bez komplikacija, kožne infekcije poznate kao celulitis, pod uvjetom da nema gnoja i akutni bronhitis, kod ljudi s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća.

- Ovo su neke od najčešćih infekcija koje internisti sedmično liječe i gdje se puno antibiotika daje nepotrebno dugo - rekla je glavna autorica uputa i specijalistica za zarazne bolesti Rachel Lee, sa Univerziteta u Alabami.

Pretjerano prepisivanje antibiotika je ozbiljan problem, jer bakterije razvijaju optornost. Opasni organizmi uključujući MRSA-u, koja se hrani mesom, kao i sojevi mikroorganizama koji uzrokuju urinarne infekcije, tuberkulozu i malariju, postaju otporni na lijekove, piše Telegram.

Dokazi u korist kraćem davanju antibiotika osobito su jaki za upalu pluća. Istraživanja su pokazala da tri do pet dana antibiotika djeluje jednako kao i od pet do 14 dana. Više od 25 istraživanja pokazalo je da kraće davanje antibiotika dobro djeluje i kod infekcija sinusa te akutnih napadaja hroničnog bronhitisa.

Kraće davanje antibiotika nanijeti će manje štete korisnim bakterijama koje su dio mikrobioma crijeva. Neke infekcije, naravno, zahtijevaju dugotrajnu terapiju. Prepisivanje terapije antibioticima odgovarajućeg trajanja ključno je u borbi protiv superbakterija otpornih na lijekove.