Istraživanja

Britanski epidemiolog, profesor Tim Spector, glavni istražitelj aplikacije Zoe Covid Symptom Study, koja omogućuje praćenje novih simptoma Covida, na Twitteru je objavio da bi "promjene na noktima u obliku vodoravnih udubljenja mogle ukazivati na preboljeli covid i na to da se osoba oporavlja nakon infekcije".

Takvi vodoravni nabori na noktu, u medicini su poznati kao Beauove linije, koje nastaju kao reakcija na privremenu stanku u rastu nokta zbog povrede ili bolesti, odnosno mogu biti zaostatak neke stare mehaničke povrede ili preboljele bolesti, a najčešće su benigne.

Profesor Spector potvrđuje da su takva udubljenja sama po sebi bezopasna i da ne bi trebala izazivati zabrinutost kao pojedinačan simptom.

Dodaje da su se u osoba koje su oboljele od covida najčešće takvi nabori pojavljivali bez dodatnih komplikacija poput osipa na koži.

Kazao je i da će udubljenja na noktu nestati kada osnovna bolest više ne bude predstavljala problem, a nokat će u potpunosti izrasti i oporaviti se za oko šest mjeseci.

U članku nedavno objavljenom u časopisu kanadskog udruženja liječnika piše da su se jednom 45-godišnjaku Beauove linije pojavile tri i pol mjeseca nakon što mu je dijagnosticiran covid-19, prenosi portal Direktno.

Naučnici upozoravaju da udubljenja na noktima nisu jedinstvena za Covid-19, već se mogu pojaviti kao znak različitih sistemskih problema. Javljaju se, primjerice, kada štitnjača radi previše ili premalo, što utječe na hormone koji upravljaju rastom noktiju, kože i kose.

Ako se Beauove linije pojave istovremeno na svih 20 noktiju, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća, zaušnjaka ili sifilisa, a zna signalizirati i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Dakle, Beauove linije ne treba shvatiti kao siguran znak da ste bili zaraženi respiratornim virusom.