Savjeti

Ako često putujete, imate šanse na nekom od putovanja pokupiti i jednog neželjenog saputnika - stjenicu.

Stjenice su termolabilne i mogu preživjeti do -17°C do 45°C; izvan tog raspona umiru u roku od sat ili dva. Stjenice nisu opasne za ljude jer ne prenose zarazne bolesti, ali njihov ubod izaziva alergijske reakcije što ljudima smeta, objasnila je sanitarna stručnjakinja Elma Smajić u emisiji Večernji TV.

"Stjenice su, recimo to tako, turističke životinjice koje možete pokupiti ako često putujete vozom ili avionom gdje vam kofer stoji s ostalom prtljagom, pa je stjenicama lako prošetati s jednog na drugi kofer. Stoga, kada se vratite kući, savjetuje se da putne stvari najprije ostavite na balkonu, uglavnom van kuće, na zraku, suncu kako bi smanjili mogućnost da ih unesete u svoj dom. Mogu doći i preko odjeć"', rekla je Smajić.

Stručnjakinja kaže da je upravo trošak dezinsekcije u nekim slučajevima stanarima previsok, pa plate dezinsekciju samo jedne prostorije u stanu ili kući i samo jedan tretman, a za potpuno uništavanje stjenica, potrebno je tretirati sve prostorije, i to dva do tri puta kroz par mjeseci.

Čim se primijete stjenice, treba reagovati. Problem je jer stjenice ostavljaju jedinke kroz tri do šest dana, a žive 6 do 12 mjeseci. U tom razdoblju mogu napraviti od 200 do 500 malih jedinki, što znači da će se samo jedna vrlo brzo proširiti. Čim osjetite ubode, to znači da nema samo jedne, već ih je više, piše Tportal.

Nisu opasne za ljude

"Za početak, pošto se one više noću pojavljuju, ako je neka manja infestacija, obično se pojavljuju u krevetu. Kad spavate, onda vas grickaju i to smeta. Vi odmah ujutro možete vidjeti ubode s crvenim tačkicama. Znat ćete da imate stjenice. One grickaju oko nogu i oko glave, a zavuku se u madrace.", rekla je.

"Mogu biti svugdje, od madraca, podnica i jastuka, pa sve do zidova i svih površina koje imaju pukotine gdje se mogu zavući. Najviše se zavlače u krevet jer tamo dolaze do hrane. Ubodi se mogu sanirati kremama te antihistaminicima. Uvijek možete otići kod doktora da vam predloži neku antibakterijsku kremu."

"One su od javno-zdravstvenog značaja zato što se hrane ljudskom krvlju, ali nisu opasne za ljude jer ne prenose nikakve zarazne bolesti. Međutim, djeluju na mentalno zdravlje i psihu jer njihov ubod izaziva alergijske reakcije što smeta ljudima", dodala je.

Kako spriječiti da stjenice uopće dođu u vaš dom?

"Redovitim čišćenjem. Visoka temperatura ih može uništiti. Potom, kada se vratite s putovanja, probajte kofer staviti van na sunčevu svjetlost, a ne ga odmah unositi u stan, ili prođite parnim čistačem.", rekla je sanitarna stručnjakinja.

"Mi ih tretiramo na način da se prvo prođu ručno svi uglovi, madraci i sve što je moguće, nakon toga puštamo aparat koji pušta maglicu, tako mi to zovemo, koji ulazi u te uglove. Nakon tog tretmana, preporuka je da niko ne bude u tom prostoru 6 do 10 sati. Nije ih se lako riješiti, treba biti uporan", pojasnila je za Večernji TV.