JEDNOSTAVAN RECEPT

Na TikToku je podijeljen recept koji pojašnjava kako napraviti "lažni kavijar" tj. lažnu verziju luksuznog jela koje je postalo statusni simbol, a za pripremu su vam potrebna samo tri sastojka.

Kavijar je jedno od karakterističnih jela crnomorskog priobalja koje je vremenom postalo statusni simbol. Uzevši u obzir da se smatra luksuznom delikatesom za koju je potrebno izdvojiti značajne iznose novca, nije dostupan svima.

Stoga je na TikToku podijeljene recept koji pokazuje kako napraviti "lažni" kavijar. Na profilu "The Dot Pot" objavljen je recept koji navodi sljedeće:

"U čašu ili teglicu sipamo ulje i stavimo u zamrzivač na 30 minuta. Izmjerimo 100 grama balsamico sirćeta i pustimo da proključa na laganoj vatri.

Dodamo Agar-agar (biljni želatin iz algi) i miješamo oko dva minuta na slaboj vatri. Dok je još toplo napunimo špricu i kapamo u prethodno ohlađeno ulje. Procijedimo i isperemo hladnom vodom".

U komentarima ispod videa istaknuto je da postoje i različite slatke verzije ovog recepta te da se može napraviti i "mango-marakuja kavijar", ali i čokoladna varijanta.

 
@thedotpot “Lažni caviar” U čašu ili teglicu sipamo ulje i stavimo u zamrzivač 30minuta. Izmerimo 100g ITALIAMO balsamico sirćeta i pustimo da prokljuca na laganoj vatri. Dodamo 10g Agar-Agar i mešamo oko 2 minuta na slaboj vatri. Dok je još toplo napunimo špric i kapamo u prethodno ohladjeno ulje. Procedimo i ispremeo hladnom vodom! #lažnicaviar #caviar #balsamico #lidl #lidlsrbija #thedotpot ♬ original sound - The Dot Pot