Sastojci

600 gr    Brašno
500 ml    Voda
5 kašika    Ulje
125 gr    Maslac, Malo soli,1 kom  Jaja

Fil:

1 kg Mljeveno meso
1 glavica Luk
So, biber

Preliv:

1 l Kiselo mlijeko
200 ml    Kajmak ili pavlaka
4-5 čehna Bijeli luk, Malo soli



Priprema

1.
Uzmite 600g mekog puder brašna, stavite ga u odgovarajuću posudu.U brašnu napravite udubljenje na sredini u koje ćete staviti malo soli, jednu supenu kašiku ulja i jedno jaje. To izmiješajte sa brašnom, a onda polako dodajite mlake vode, pa tijesto zamijesite ni mnogo mekano, ni tvrdo.

2.
Iz zdjele tijesto prebacite na stol i dobro ga rukama izradite. Tokom pripreme tijesta dodajite po malo brašna i formirajte od njega "loptu" i pokrijte odgovarajućom posudom da odstoji oko pola sata. Stavite 125g maslaca da se istopi na blagoj vatri. U 1 kg mljevenog ili sjeckanog junećeg mesa, najbolje od plećke, dodajte jednu sitno isjeckanu glavicu luka, te crnog bibera i soli po ukusu. Meso dobro "izradite" rukama uz dodavanje malo mlake vode.

3.
Uzmite zatim tijesto i od njega napravite oko 20 loptica (neka budu malo veće od loptica za stoni tenis). Razvaljajte svaku lopticu debelom oklagijom u jufkice promjera 18-20 cm. U rastopljen maslac dodajte 3-4 kašike ulja. Male jufkice premažite pripremljenom masnoćom i slažite jednu na drugu u 4 reda od po 5 jufkica. Neka sve odstoji na stolu, oko 20 minuta. Zatim jufke rukama formirajte u jufke veličine oko 40x50 cm.

4.
Jufke zatim isijecite u kvadratiće veličine 8-10cm, dakle 20-25 od svake. Na svaki kvadratić stavljajte meso u veličini manjeg ćevapčića. Zatim kvadrate preko mesa satavljajte dijagonalno i krajeve malo zalijepite prstima. Na kraju, buredžike poredajte u tepsiju ili pleh. Sve premažite masnoćom i stavljajte u pećnicu zagrijanu prethodno na 250°C. Ostavite da se peče do 10 minuta, a zatim spustite na 200°C i pecite dok ne porumene (oko 30min).

5.
Dok se pita peče, pripremite jedan litar kiselog mlijeka ili jogurta kome se doda čaša kiselog, manje masnog kajmaka, te propasirana ili sitno isjeckana 4-5 čehna bijelog luka. Promiješajte, blago zasolite i tom masom prelijte tek pečene buredžike. U već isključenu vruću rernu, bureždike vratite na 7-10 minuta, kako bi "popili" mlijeko. Tada izvadite iz rerne i poslužite.

 

 

www.velikakuhinja.ba