UPITNA SIGURNOST

Novi TikTok trend navodi putnike koji postanu "kreativni" u nastojanju da se udobno smjeste u avionu, a stručnjaci upozoravaju da može biti izuzetno opasan.

Na platformi se pojavilo više videosnimaka na kojima se vidi kako putnici u avionu koriste pojas kako bi držali noge na sjedištu. Umjesto da zakopčaju pojas oko struka, putnici omotaju kaiš oko potkoljenica i članaka - i zakače ga na predviđeno mjesto kako bi spriječili da im stopala skliznu prema dolje.

"Onome ko je rekao da stavim kaiš u avionu oko članaka... Dugujem ti svoj život", navedeno je uz jedan od snimaka na ovu temu.

Snimci trenutno imaju više miliona pregleda uz različite reakcije u komentarima. Dok neki smatraju trik fantastičnim, drugi su istaknuli da je upitno koliko je zapravo siguran.

Travel blogerica Taylor Futch (@tfutchh), koja živi u Miamiju, rekla je da je isprobala ovaj trend na letu u Evropi. Ona je 25. januara objavila video s natpisom: "Vidjela sam TikTok gdje su rekli da staviš pojas na članke i nikad neću biti ista".

Ubrzo su se oglasile stjuardese i drugi stručnjaci upozoravajući na sigurnost. Stjuardesa Shannon Blevins komentirala je: "Stjuardesa ovdje. Molim vas, nemojte to raditi. Znam da je udobno, ali ako naiđemo na neočekivanu turbulenciju niste zaštićeni. To se dešava češće nego što mislite!".

Druga korisnica, koja je također tvrdila da je stjuardesa, upozorila je: "Ovo vas neće zaštititi u slučaju iznenadne turbulencije. Molimo vas da vam pojas bude zakopčan kako treba".

@madsingoldsbyy

♬ Murder On The DanceFloor - speduqaudio
Michael Wallace, stručnjak za putovanja i izvršni direktor Greenback Expat Tax Service u Detroitu, Michigan, upozorio je u izjavi za Fox News Digital da ovaj trend letenja "možda nije najsigurnija opcija ".

"Uvijek tražimo načine da naše letove učinimo ugodnijim iskustvom. S manjim sjedištima, dužim letovima i nekim ključnim sadržajima, nije iznenađenje da smo uskočili u bilo koji trend koji će naše putovanje učiniti još malo ugodnijim", naveo je.

No, stručnjak za putovanja je naglasio da ovaj trend treba uzeti s rezervom: "Dok bi vam vezivanje pojasa oko gležnjeva moglo pružiti kratkoročnu udobnost, to je zapravo nevjerovatno opasna stvar. U slučaju iznenadne turbulencije, trebalo bi da vam je sigurnosni pojas pričvršćen oko struka".

Vezanje sigurnosnog pojasa oko članaka moglo bi vas dovesti u "situaciju opasnu po život", upozorio je Wallace, jer "odvojite više vremena da prvo otkopčate, a zatim ponovo zakopčate pojas".