Istraživanje

Ona ima očev osmijeh, on ima mamine oči... Sve su to stvari koje obično čujemo kada upoređujemo djecu s njihovim roditeljima. Međutim, postoje osobine za koje možda ne znate od koga potječu. Nauka ima neke dogovore.

Majčina mudrost
Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može biti istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasljeđujete od majčinih gena.

Metabolizam
Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršanja i održavanja zdravog metabolizma dolazi također od majke.

Kilogram viška...
Međutim, ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve zavisi od drugih faktora kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

Pubertet
Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, no studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da morate zahvaliti ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih kolega.

Porodična anamneza
Porodična anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, posebno majčina porodica.

Rizici od Alzheimerove bolesti
Prema studiji objavljenoj u Biological Psychiatry, genetski rizici povezani s Alzheimerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca
Vjerovali ili ne, na plodnost žene može utjecati gen naslijeđen od oca.

Genetska disfunkcija
U studiji, objavljenoj u Scienceu, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi utjecati na jajne stanice žene, čineći je neplodnom.

Fokus
Ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla biti kriva.

Serotonin
Ako je vaša majka imala niži nivo serotonina, veća je vjerojatnost da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Šanse nisu baš 50/50
Naravno, vaš spol je definiran vašim genima, ali porodica vašeg oca mogla bi igrati ulogu u tome.

Braća i sestre
Studija objavljena u Evolutionary Biology pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može utjecati na djecu koju će on imati.

Dlake
Istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da bi smanjenje kose moglo biti rezultat oba roditelja, piše MSN.

Faktor/24sata.hr