COVID-19

Istraživači u Japanu razvili su masku za lice koja svijetli pod UV svjetlom kada je izložena koronavirusu koji uzrokuje COVID-19.

Tim na Univerzitetu u prefekturi Kyoto kreirao je masku kako bi korisnicima omogućio brz i jednostavan način da vide jesu li zaraženi, javlja japanska novinska agencija Kyodo News.

Nadaju se da će ih početi prodavati već 2022. godine.

Tajna otkrivanja koronavirusa na ovoj masci? Nojeva jaja.

Kako objašnjavaju, to je zato što nojevi mogu proizvoditi različita antitijela za borbu protiv COVID-a.

Imajući to na umu, tim je stvorio poseban filter maske koji je poprskan fluorescentnom bojom koja sadrži antitijela ekstrahirana iz nojevih jaja. Ako dođe u kontakt s koronavirusom, kontaminirana područja filtera će jako svijetliti pod UV svjetlom.

"Možemo masovno proizvoditi antitijela od nojeva po niskoj cijeni", rekao je Yasuhiro Tsukamoto, predsjednik Univerziteta i voditelj istraživanja u projektu, za Kyodo News. "U budućnosti želim ovo pretvoriti u jednostavan pribor za testiranje koji svako može koristiti."

U dramatičnom obratu, Tsukamoto kaže da je otkrio da se i sam zarazio virusom nakon što je stavio masku na svoje lice i otkrio da svijetli pod UV svjetlom.

Kako bi dobili prve rezultate, tim je proveo eksperimente s 32 osobe zaražene koronavirusom i koje su dobile posebne maske. Otkrili su da maske svijetle pod UV zračenjem, ali su stalno blijedjele tokom 10 dana kako im se virusno opterećenje smanjivalo.

Naravno, potrebno je još testiranja prije nego što podnesu patent na odobrenje vladi. Plan je prvo proširiti svoj eksperiment na 150 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Mogućnost brzog utvrđivanja imate li koronavirus ili ne od ključne je važnosti za borbu protiv gorih posljedica pandemije.