OMLIJENI NAPITAK

Kafa je jedan od omiljenih napitaka širom svijeta i dio tradicije naše zemlje.

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez ispijanja šolje omiljene kafe, druženje i okupljanje uz šoljicu kafe je ugodnije, a uz to, prema tvrdnjama stručnjaka, kafa doprinosi dugovječnosti, povećava erotsko raspoloženje, drži nas budnim i pomaže u sagorijevanju masti.

Ako to nisu dovoljni razlozi da uživate u kafi, novo istraživanje sigurno će motivirati pripadnice ljepšeg spola da je češće konzumiraju. Naime, ovo istraživanje čiji podaci su dobijeni iz National Health and Nutrition Examination Survey, a što je objavljeno u Journal of Nutrition, kaže da je dokazano da 2-3 šoljice kafe dnevno smanjuju ukupnu i abdominalnu masnoću kod žena, u poređenju sa onima koje piju manje.

Zaključak je da žene starosti između 20 i 44 godine koje su pile 2-3 šolje kafe dnevno imaju najniži nivo masti. Tačnije, 3,4 %. Žene koje su imale između 45 i 69 godina i pile su 4 ili više šolja dnevno imale su 4,1% manje masti od ostalih.

Važno je napomenuti da nije bitno pijete li običnu ili kafu bez kofeina ili ste pušač.

- Naše istraživanje pokazuje da u kafi vjerovatno postoje bioaktivni sastojci koji reguliraju težinu i koji bi mogli da se koriste kao supstance protiv gojaznosti i postanu dio naše zdrave i uravnotežene ishrane. Međutim, ovim nalazima je potrebno više istraživanja, ali zaključujemo da konzumiranje kafe utječe na nečiju težinu - kazao je šef istraživanja dr. Lee Smith.