Neki su čudni...

Pitate li kod nas ljude koji je omiljeni napitak bez kojeg ne mogu, zasigurno da će većina reći kafa.

Uz kafu se za stolom "raspreda" o problemima nadugo i naširoko. Pa su tako i nastale riječi: dočekuša, razgovoruša i sikteruša. Ova zadnja dođe na kraju druženja, kad ste već sve ispričali i pretjerali s dužinom posjeta. U Bosni i Hercegovinise kafa "peče" tako što se u praznu džezvu stavi nekoliko kašika svježe, najbolje ručno mljevene kafe, pa kad se ona "zapeče", prelije se vrelom vodom, zakuha i makne s vatre da se slegne.

Kafa u Etiopiji

I u Etiopiji se kafa ispija dugo. Zapravo satima, jer ritual započinje s pranjem i prženjem zrna do posluživanja koje ide u najmanje tri runde. Cijeli ritual izvodi se u tradicionalnom stilu, uključuje čak i miris tamjana, a kafa se prelijeva elegantno, na kraju se napitku dodaje i prstohvat soli kako bi se pojačao okus kafe.

Začini u Meksiku

Meksikanci kafi dodaju nama nezamislive začine. Kafu kuhaju u glinenom loncu i s nizom začina - cimet, sirovi smeđi šećer od trske i kakao. Među ostalim - ovaj se napitak izvorno kuhao tokom Meksičke revolucije kako bi se održalo dobro raspoloženje vojnika.

I Kubanci znaju uživati

Na Kubi imaju svoju vrstu espressa. Zovu je "cafecito", a to je zapravo espresso s kremom. Krema je ustvari sirupasta pjena nastala umućivanjem šećera u piće. Kafa na Kubi ima važno društveno značenje, gotovo kao i kod nas. Dođete li Kubancima u goste, domaćin će vas uvijek ponuditi šoljicom kafe. Kod njih se kafa ispija u krugu prijatelja, porodice i za dugih razgovora.

Čudno u Senegalu

Ono što ne možemo shvatiti jest kafa i paprika kako to rade u Senegalu. Ono što tamo piju mi bismo teško mogli nazvati kafom, ali njima to jest kafa. Zovu je "café touba" i taj napitak podiže "začinjenu" kafu na novu razinu - napravljena je od mljevene slatke paprike. Mještani je piju radi uživanja i u medicinske svrhe, a piće - koje se često pravi i prodaje s uličnih kolica - od vitalnog je značenja za gospodarstvo. Toliko ga piju da od toga žive i ulični prodavači.

Austrijsko piće za kralja

Iskustva putnika namjernika kažu kako se u Austriji nisu napili pravog espressa. Da, nije to Italija i nije po našem ukusu. No, Austrijanci imaju svoj specijalitet nazvan "kaisermelange". Kao što mu naziv govori, ovo je piće prikladno za kralja. "Kaisermelange" je napravljen od kombinacije espressa i žumanjka koji se može zasladiti medom i dodati rakija ili rum.

Finska kalorično

Finci su negdje pri vrhu ljestvice najvećih kafopija na svijetu. Zato i ne čudi dokle su došli sa svojim kafenim receptima. Piju kafu sa sirom! Tako je. Skandinavski "kaffeost" je kafa prelivena komadom sušenog sira koji se natapa u jakom pivu i postaje kremast. Pije se iz široke drvene šoljice za potpun doživljaj.

U Jemenu

U zemlji iz koje potječe arapska kafa piće se lagano kuha i može se začiniti kardamomom ili đumbirom koji mu daje čokoladni okus - bez dodatka bilo kakve čokolade. Tradicionalno se poslužuje u ukrašenom vrču, ulijeva u male šaljice bez ručki, popraćeno datuljama.

Japanci i "latte art"

Odbacimo predrasude o Japancima. Ne sjede svi oni na koljenima i pristojno ispijaju svoj čaj. Piju i oni kafu, a posebno vole espresso kad je ukrašen. Kod njih je "latte art" postao 3D umjetnost. Baristi u modernim japanskim kafićima tretiraju se kao umjetnici, jer oni ne samo da crtaju na espressu, nego stvaraju minijaturne pjenaste skulpturice. Znaju svašta izvesti ilustrirajući likove, poznata umjetnička djela i fotografije u mliječnoj pjeni.

Kinezi s čajem

Bilo bi neumjesno i Kineze povezivati isključivo s čajem. Kafu vole i piju u mnogim dijelovima Kine, a najviše u Hong Kongu, što zapravo nije ni čudno s obzirom na njegovu političku povijest. Ali, Kinezi na svoj način miješaju kafu s čajem u precizno određenim omjerima, piše Slobodna Dalmacija.