Taj ludi svijet

Demonstranti protiv borbe bikova upali su u nedjelju u ring u kojem se održavala korida da bi se ubrzo našli na meti razjarenog bika, životinje koju su pokušali da zaštite.

Nemio događaj odigrao se u Francuskoj, a na snimku koji se pojavio na internetu vidi se kako bik juri aktiviste, da bi na kraju jednog od njih bukvalno bacio u vazduh.

Dvojica aktivista koji su ušli u ring protestovali su protiv takozvane “novilade”, borbe u kojoj se novi matadori bore sa mladim bikovima. Oni su privukli pažnju bika koji je prekinuo da juri jednog od matadora i ustremio se na njih.

Iako se na snimku vidi kako ga je bik udario rogovima i bacio na zemlju, demonstrant je, prema riječima policije, prošao bez povreda.

– Bik ga je udario rogom, ali ga nije probio – rečeno je iz policije, prenijeli su mediji.

Matadori su onda uspjeli da odvuku bika na drugi kraj ringa, dok su drugi izvukli povrijeđenog demonstranta na bezbjedno.

Ranije istog dana u gradu Karkason u kojem se dogodio incident bila je postavljena parola koja je pozivala na zaustavljanje borbe, prenio je RT. U Francuskoj su borbe sa bikovima inače zabranjene, osim u regijama gdje je to dio tradicije.