Pravi luksuz

Jedan neimenovani Kinez platio je čašicu viskija tačno 8.733 eura (9.999 švicarskih franaka) u viski baru švicarskog hotela Đavolovo mjesto u St. Moritzu.

Kako je izjavio švicarskim medijma vlasnik hotela, mladi Kinez je u baru naručio viski škotskog proizvođača Macallan proizvedenu daleke 1878. godine. Vlasnik hotela je u intervjuu rekao da nije očekivao da će bilo ko poručiti baš tu vrstu viskija, međutim, Kinez je izrazio želju da popije baš Macallanov iz 1878. godine.

Inače, u ovom baru u ponudi je čak 47 različitih viskija tog proizvođača, za koje po čašici treba platiti od sedam pa čak do 1.000 švicarskih franaka.  

Vlasnik hotela je mušteriji rekao da najskuplji Macallan whiskey nije za prodaju, ali je mladi Kinez insistirao da ga popije, pa je vlasnik hotela nazvao oca koji mu je rekao da posluži piće iako mušterija nije željela platiti unaprijed.

Na kraju, ipak je sve proteklo u redu i po mušteriju i po vlasnika hotela. Sada kada je boca iz 1878. otvorena, hotel se nada da će uspjeti prodati i preostali viski iz flaše, pa razmišlja i o smanjivanju cijene. Viski bar đavolovog hotela dobio je više nagrada za svoju kolekciju relativno skupih 2.500 boca, a također je upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda.