Dvojica petnaestogodišnjaka i njihov godinu dana mlađi prijatelj spašeni su usred Tihog okeana s malog aluminijskog čamca u kojemu su plutali još od 5. oktobra.

Dječaci, za koje se vjerovalo da su se utopili u moru tijekom tajnog pokušaja da doveslaju sa svog rodnog atola Atafu do Australije ili SAD-a te za koje je već održana i misa zadušnica pred više od 500 njihovih susjeda, na put su krenuli sa samo 20 kokosovih oraha. Pojeli su ih u prvih nekoliko dana, a potom su počele muke. Skupljali su kišnicu, hvatali ribe, a jednom su uspjeli uhvatiti i morskoga galeba kojeg su odmah pojeli. Najteže im je bilo posljednjih nekoliko dana jer nije bilo kiše pa su razmišljali o slanoj morskoj vodi. No od toga su brzo odustali.

– Sreća da su ponijeli priručnik o preživljavanju, što im je, uza splet sretnih okolnosti, spasilo živote – kaže Tai Fredericsen, prvi časnik ribarskog broda koji je slučajno naišao na izgubljene dječake, 1300 kilometara od njihova atola.

Fizički su iscrpljeni, kroz kožu im se naziru kosti, no psihički su u izvrsnu stanju. Brodski im je liječnik u prvom trenutku počeo davati infuziju, no pokazalo se da se posve dobro osjećaju, da mogu piti vodu i jesti normalnu hranu.

– Uvijek sam vjerovala da su naša djeca živa, da ih Bog čuva, rekla je za BBC majka jednog od dječaka.