Zbog teškog ubistva s predumišljajem

Sudsko vijeće za teška krivična djela u Osnovnom sudu u Prizrenu, kojim je predsjedavala sudija Raima Elezi, u srijedu je donijelo odluku kojom se osuđuju četvorica optuženih za krivično djelo teško ubistvo.

Optuženi su za ubistvo s predumišljajem i pružanja pomoći u izvršavanju zločina nad Feimom Morinom iz Mamuše 3. septembra 2012. godine.

Član sudskog vijeća Luan Berisha pročitao je presudu suda:

"Florina Maxhunaj sud osuđuje jedinstvenom kaznom na 29 godina i 6 mjeseci zatvora, kome će se u kazni računati i  vrijeme provedeno u pritvoru od dana 12.09.2012. godine. Optuženog Flamura Maxhunaja kažnjava zatvorom u trajanju od 12 godina, optuženog Burima Maxhunaja, kaznu zatvora u trajanju od 7 godina, a optuženog Vezira Maxhunaja zatvorom u trajanju od 3 godine. Njima će se takođe računari vrijeme provedeno u pritvoru", kazao je Berisha.

Odlukom suda nije se složila obrana optuženih.

Advokat Bahrie Besimi, koja je branila optuženog Florima Maxhunaja se nije složila kaznom određenom njenom klijentu.

"Smatram da je ova odluka prestroga, s obzirom na okolnosti i činjenice koje su dokazane i nalaze se u dosijeima, te smatram da će Apelacioni sud promijeniti ovu odluku, tako da ćemo definitivno i bez sumnje uložiti žalbu", rekla je Besimi.

I advokat Brahim Sopa, čiji je klijent dobio kaznu zatvora u trajanju od 7 godina zbog krivičnog djela pomaganja u izvršavanju teškog ubistva, smatra da je kazna prestroga i upozorio je da će se žaliti drugostepenom sudu.

"Danas je objavljena presuda i moj klijent je osuđen na 7 godina, ali mislim da je sud u toku sagledavanja i izricanja kazne uzeo u obzir izuzetno otežavajuće okolnosti i mislim da je kazna previsoka, te stoga nakon isteka roka od 15 dana mi ćemo uložiti žalbu", upozorio je Sopa.

Optužnica Osnovnog tužilaštva u Prizrenu koju je zastupao tužilac Genc Nixha, teretila je okrivljenog Florina Maxhunaja da je u saučesništvu i uz pomoć dva njegova sina, Flamura i Vezira Maxhunaj, kao i sina njegovog brata Burima Maxhunaja, s namjerom lišili života žrtvu Feima Morinu.

Florim Maxhunaj zajedno sa svojim sinom Flamurom, su optuženi da su zajedno počinili krivično djelo teškog ubistva.

Prema navodima optužnice, ova dvojica su 3. septembra 2012. godine svjesno i sa namjerom pribavljanja imovinske koristi, ubili Feima Morinu iz sela Mamuša, pošto je Florim Maxhunaj imao dug pokojniku.

Prije nego što počinio ubistvo, Florim i Flamur Maxhunaj su se prethodno dogovorili sa žrtvom, rekavši mu preko telefona da će "sutra ujutru stići roba - cigarete".

Optuženi je zajedno sa žrtvom, vodio biznis prodaje duvana.

U optužnici se navodi da su Florim Maxhunaj zajedno sa dva sina i sinom svojega brata, dan prije ubistva iskopali grob gdje će sahraniti žrtvu u pokušaju da zagube trag.

"Florim je zajedno sa svojim sinom Flamurom, negdje oko 04:00 časova ujutru otišao na sastanak kojeg su unapred dogovorili sa žrtvom, navodno da bi podigli robu, a druga dvojica su ih čekala kod groblja u selu Vlašnje", objašnjava se u optužnici.

Dvojica optuženih, nakon sastanka sa žrtvom u piceriji "Koha", dogovorili su se da se kasnije nađu u marketu "Luma", rekavši žrtvi da tu parkira auto, a da će put nastaviti njihovim kolima.

Žrtva Feim Morina je ušao u vozilo i sjeo na mjestu suvozača, dok je na zadnjem sjedištu sjedio okrivljeni Florim, a njegov sin Flamur je upravljao vozilom.

U trenutku kada su stigli kod groblja u selu Vlašnje, okrivljeni Florin Maxhunaj izvadio je pištolj i sa male udaljenosti ispalio tri hica, pucajući žrtvi u glavu.

Tada su im u pomoć pristigla i druga dva optuženika, koji su ih čekali na groblju, Burim i Vezir Maxhunaj i sva četvorica su odnijela tijelo žrtve do groba kojeg su prethodno iskopali.

Prije sahranjivanja, okrivljeni Florin Maxhunaj, skinuo je odjeću sa tijela preminulog, uzimajući i veliku količinu novca kojeg je žrtva ponijela sa sobom radi plaćanja robe, a zatim su ga sahranili na takav način da se ne vidi grob.

Nadalje, kao što je opisano u optužnici, stoji da su optuženi otišli zajedno kod kuće, gdje su u dvorištu njihove kuće odjeću žrtve, zajedno sa svojom odjećom koja je bila krvava spalili kako bi izgubiti svaki trag.

Kasnije su Florim i Flamur otišli do marketa "Luma" odakle su uzeli vozilo žrtve i odvezli ga do sela Varoš u opštini Uroševac, a saobraćajna dokumenta žrtve kao i registracione tablice bacili prilikom povratka u blizini sela Crnoljevo.

Stoga su okrivljeni Florim i Flamur Maxhunaj optuženi da su počinili krivično djelo teškog ubistva u saučesništvu, a okrivljeni Florim je optužen i za ilegalno posjedovanje vatrenog oružja.

Dok su Burim i Vezir Maxhunaj optuženi da su pomogli u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva.

Sud je također odlučio i konfiskovati tri čahure sa mjesta događaja, a novčano je svaki od njih dužan platiti po 200 eura.

Oni će platiti i sve troškove sudskog postupka.

/kallxo.com/