Meč počinje u 15 sati

Najbolji hrvatski teniser, rodom iz Međugorja Marin Čilić danas vjerovatno igra svoj najbitniji meč karijere, finale Wimbledona, nezvaničnog prvenstva svijeta i to protiv legendarnog Rogera Federera.

Wimbledon, koji je sinonim za Federera i koji je ovaj turnir osvajao čak sedam puta imat će tako priliku osvojiti i jubilarni osmi u svojoj 35. godini života, čime bi postao prvi čovjek u historiji kome je to pošlo za rukom.
Također, sa 35 godina i 342 dana Federer bi mogao postati najstariji osvajač Wimbledona u novijoj eri.
Federer je sa mnogo respekta govorio o svom današnjem protivniku.
- Ne želim da kažem da sam opušten mnogo jer imam dobar skor protiv Marina, ali svi ti mečevi su bili relativno izjednačeni. On je strašno napredovao i bit će izuzetno teško - rekao je Federer.
Ono što bi možda moglo zabrinuti Fedexa jeste i meč sa US Opena prije tri godine kada je Čilić pregazio švicarskog maestra u tri seta u polufinalu.
- Ovo je domaći teren Rogera Federera, mjesto gdje se najbolje osjeća i gdje najbolje igra. Naravno da mi kroz glavu prolazi i meč prije godinu dana kada sam protiv njega bio samo poen udaljen od pobjede. Ali evo, još uvijek sam tu i penjem se i dalje - rekao je Čilić.
Čilić ukoliko osvoji Wimbledon, postat će drugi hrvatski teniser nakon Gorana Ivaniševića koji je osvojio ovaj turnir.
Ukoliko bi Čilić osvojio Wimbledon, bio bi tek peti teniser u posljednjih 15 godina koji su osvajali najveći trofej u svijetu tenisa.
Podsjećamo, od 2002. godine Wimbledon su osvajali samo Lleyton Hewitt, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray i Novak Đoković.
Meč počinje u 15 sati.