UPOZNAJTE JE

Danas postoje stotine pasmina mačaka, a svaka od tih vrsta ima nešto posebno što je čini jedinstvenom. No, jeste li se ikad zapitali koja to pasmina mačaka ima najneobičniji izgled?

Lykoi su zasigurno mačke najneobičnijeg izgleda koje podsjećaju na vukodlake iz brojnih priča i filmova. Mačke ove pasmine potpuno su zdrave, a njihov izgled je posljedica prirodnih mutacija.

Njihova siva dlaka s ponekim bijelim pramenom i lice koje je najčešće bez dlake rezultiraju time da ih ljudi povezuju sa spomenutim mitološkim bićem. Iako ne izgleda tako, njihovo krzno uopće nije grubo, već veoma glatko.

Veterinar Antonio DeMarco vidio je samo jednu ili dvije Lykoi mačke u svojoj praksi u posljednjih 15 godina. Kaže da te takozvane "mačke vukodlaci" imaju manji broj folikula po skupini folikula dlake u usporedbi s normalnim kućnim mačkama.

Veterinar Johnny Gobble zaslužan je za ovu pasminu, a blisko je surađivao i s genetičarima s Kalifornijskog sveučilišta Davis i dermatolozima sa Sveučilišta Tennessee kako bi isključio zdravstvene probleme povezane s pasminom. Zbog pažljivog postupka uzgoja, ove se mačke smatraju zdravom pasminom koja može doživjeti i 15 godina.

Kao i kod potpuno bezdlakih pasmina mačaka, Lykoi mačke potrebno je povremeno kupati kako bi se spriječilo da im koža postane masna. Imajte na umu da su ove mačke, kao i one potpuno bezdlake, sklone opeklinama od sunca. Ako ih ipak izvodite iz kuće, svakako ćete ih trebati zaštititi kremom ili odjećom koja blokira UV-zračenje. Bit će potrebno svakodnevno ili barem četkanje svakih sedam, baš kao i većini drugih mačaka.

Većinu vremena linjat će se manje od pasmina mačaka s dlakom, ali nemojte se čuditi ako se dogodi da vaša Lykoi mačka u jednom trenutku izgubi svu dlaku. Ovaj fenomen čak ima i svoje ime – "wolfing out". Naravno, njihovo jedinstveno krzno čini ih sklonijima nekim bolestima, pa je ovo pasmina koja neće biti dobar izbor za osobe koje nisu spremne na zahtjevnog ljubimca.

Budući da potiču od divljih mačaka, njihov je instinkt za lovom vrlo jak. Također, ne savjetuje se udomljavanje ove mačke ako već imate male krznene ljubimce poput hrčaka. Oni bi lako mogli postati njezin plijen.

Ove su mačke vrlo energične i inteligentne te će uvijek pronaći nešto novo što žele istražiti. Zbog takve zaigrane prirode, jedna od njihovih omiljenih zabava je učenje trikova.