'Savršena oluja' fiskalnog zla u SAD-u, usporavanje ekonomskog rasta u Kini, europski dug te rekonstrukcija i stagnacija u Japanu udružit će snage protiv globalne ekonomije, ističe Nouriel Roubini, profesor sa Univerziteta u New Yorku.

Postoji 'jedan u tri' šansa da će se svi ti faktori spojiti kako bi zaustavili ekonomski rast 2013. godine, istaknuo je Roubini u intervjuu za Bloomberg. Ipak, nije to jedini moguć scenarij, dodao je Roubini, već je moguć 'anemičan, ali prihvatljiv' globalni ekonomski rast, ili čak i 'optimističan' scenarij, u kojem se ekspanzija globalne ekonomije poboljšava.

'Elementi krhkosti su već tu. Svi šutaju limenku javnog i privatnog duga niz cestu, no ona je sve teža i teža te veća. Svi ti problemi mogli bi se obrušiti na nas najkasnije do 2013. godine', pojasnio je Roubini. Taj je ekonomski stručnjak spomenuo i europski problem duga, odnosno Grčku, Portugal i Irsku. On smatra kako europski dužnosnici moraju restrukturirati dug Grčke, Irske i Portugala, a daljnje odugovlačenje tog procesa, može izazvati 'još haotičniji' proces.

Grcima treba još novca

Europski dužnosnici toga su ipak i sami svjesni pa se trude pronaći plan za rješenje duga Grčke do 24. juna. Grčka je trenutno najzaduženija zemlja u Europi, a gledano sa svjetskog ekonomskog tržišta i najnesigurnija u svijetu. Grci su prošle godine dobili zajam od 110 milijardi eura za izlazak iz duga i krize, no sada im to više nije dovoljno i traže dodatne zajmove.

Roubini je jedan od svjetskih ekonomskih analitičara koji je predvidio globalnu financijsku krizu 2007. do 2009. godine, koju je izazvao hipotekarski kolaps u SAD-u. Roubini je u julu 2006. godine predvidio 'katastrofalan' financijski kolaps, kojeg bankari neće moći zaustaviti. Kolaps Lehman Brothers Holdings Inc-a 2008. godine pokrenuo je lavinu, koja je dovela do najveće financijske krize još od 30-ih godina 20. stoljeća.