U potrazi za ostacima Da Vincijeve Mona Lise arheolozi sa Univerziteta Bologna otkrili su kostur koji bi mogao pripadati tajanstvenoj ženi.

Kostur je iskopan u samostanu u Firenci, gdje su istraživači u potrazi za ostacima Lise Gherardini Del Giocondo, žene za koju se vjeruje da je model čuvene Da Vincijeve slike

Na osnovu prvog pogleda lubanje i zdjelice, kostur je vjerovatno žena - rekao je Giorgio Gruppioni, antropolog sa Univerziteta Bologna. Međutim, više istraživanja je potrebno kako bi se utvrdilo je li kostur ženski, a kamoli da li je živio i umro u isto vrijeme kao i Lisa Gherardini Del Giocondo, navodi 24sata.

Istraživači su prije nekoliko godina na temelju historijskih zapisa došli do zaključka da je Lisa posljednje dvije godine svojeg života (do 1542. godine) provela u samostanu St. Ursula u Firenci i da je upravo tu i pokopana.

Iskopavanje kostura će se nastaviti i ako kosti pripadaju ženi i iz tog su razdoblja. Arheolozi će izvući DNK iz kostura i uporediti ga sa ostacima Lisine djece, pokopanih u posebnom grobu. Istraživači se također nadaju da će rekonstruisati njeno lice te ga usporediti s onim na slici Mona Lise.

Ipak, neki naučnici su skeptični prema valjanosti projekta jer smatraju da je rekonstrukcija lica nepouzdana umjetnost. Također, mnogi misle da čak i ako se identifikuje Lisa Gherardini Del Giocondo da se teško može naći poveznica između nje i Mona Lise.