26-godišnji Milorad, srpski državljanin koji živi u Austriji, zatražio je da mu liječnici odstrane desnu šaku, u kojoj je izgubio svaki osjet nakon nesreće, te da je zamijene bioničkom koja reagira na živčane signale u njegovoj podlaktici, piše Blic.

Milorad će ubuduće moći hvatati novom šakom, pa i izvesti poprilično precizne pokrete prstima. Moći će i kontrolirati ruku koristeći moždane signale koji su već jednom proizvodili slične pokrete u njegovoj biološkoj ruci.

Nakon nesreće koju je doživio prije 10 godina u Srbiji dok je bio na odmoru, u šaci je izgubio svaki osjet iako je ona ostala u potpunosti neozlijeđena. U operaciji koja nije bila lišena kontroverzi, austrijski doktor prof. Oskar Aszmann iz AKH klinike u Beču odstranio mu je šaku i zamijenio je bioničkom.

Mladić je u nesreći zadobio i ozljedu ramena, koja se naziva brahijalni pleksus, zbog koje nije imao nikakav osjet u cijeloj desnoj ruci. Transplantacijom mišića i dijelova živčanog tkiva iz noge u ruku profesor Acman je uspio povratiti osjet i funkciju živčanih vlakana u podlaktici, ali šaka se nikada nije oporavila.

Činjenica da mu je obnovljeno živčano tkivo u podlaktici i da su se električni signali koji iz mozga stižu u podlakticu pojačali dopuštala je, međutim, jednu ne baš uobičajenu opciju -  amputaciju beskorisne šake kako bi se ona zamijenila bioničkom.

Prošle godine je 24-godišnji Austrijanac imena Patrick postao prvi pacijent ikad koji je išao na 'dobrovoljnu amputaciju'. Izgubio je prste na svojoj lijevoj ruci u nesreći na radu, a tri godine nakon toga dr. Aszmann mu je ponudio jedinstveno rješenje. Patrick sada ponovno može vezati cipele i napuniti čašu vodom bez da je slomi ili mu padne.