John Van Hoy, 33-godišnji Amerikanac iz Missourija tragično je stradao u hotelu na Bahamima gdje je bio na odmoru sa djevojkom. Johna je usisao odvod hotelskog jacuzzija i on se utopio.

Radnici hotela su, tvrdi njegova zaručnica, u potpunosti ignorisali njene pozive u pomoć. John i njegova zaručnica Nicole na Bahamima su trebali proslaviti Novu godinu. Boravili su u Sandals Royal hotelu, a tog kobnog dana, 28. decembra prošle godine, John je otišao okupati se u hotelski jacuzzi. Kada je zaronio usisao ga je odvod i on se više nije mogao osloboditi iako je bio vrlo jak i zdrav muškarac.

Njegova djevojka Nicole se sunčala i blizini. Primijetila je kako neko vrijeme nije izronio da udahne zrak. Digla se sa ležaljke i počela ga dozivati. Zatim je počela zvati u pomoć ali, niko se nije obazirao. Zatim je skočila u bazen, ali nigdje nije vidjela Jonha. Opet je zatražila pomoć osoblja, ali jedan od zaposlenika je samo slegnuo ramenima i otišao. Pomogli su joj drugi gosti. Johna su pronašli zaglavljenog u odvodu i nekako ga uspjeli izvući van. Nigdje u blizini nije bilo nikakvog medicinskog osoblja pa su pozvali Hitnu pomoć. Ali, i oni su stigli tek za 45 minuta i za Johna je naravno, bilo prekasno.

"Niti jedan zaposlenik hotela Sandals niti je imao položen ispit prve pomoći, niti je bio voljan pomoći tih 45 minuta koliko je trebalo Hitnoj pomoći da dođe", navodi se u tužbi koju je protiv hotela podnijela Johnova porodica.

Miami New Times piše i kako je nakon Johnove smrti iz njihove sobe maknut telefon te kako su Nicole ispitivali voditelji hotela. Navodno su je pokušali natjerati da prizna da su za nesreću krivci ili ona ili John. Hotel tuže za nemar, duševne boli i protuzakonito zadržavanje.