'NASA-ih Goddard Space Flight Centar je hakiran', pohvalio se u utorak na Twitteru rumunski haker TinKode, koji je još jednom uspio provaliti u računare američke svemirske agencije. Za dokaz je ponudio screenshotove štićenih datoteka.

NASA je, inače, jedna od omiljenih "destinacija" internetskih avanturista i prije samo pola godine generalni inspektor NASA-e za informacijsku tehnologiju Paul K. Martin nemoćno je ustvrdio da im je sistem vrlo ranjiv na vanjske napade. Nakon napada TinKodea poručili su da će ostati "budni kod zaštite svojih IT sistema", piše crn.com.

A upravo je nadmudrivanje te zaštite i bio cilj TinKodea - nije pričinio nikakvu štetu, nije ukrao podatke, već naprotiv - tvrdi da je odmah nakon provaljivanja obavijestio NASA-inog webmastera o ranjivim mjestima sistema.

Ušao je u NASA-in sistem promatranja Zemlje, štićene podatke o klimatskim promjenama i sistem za ublažavanje posljedica katastrofe u Goddardu.
 
Assange provalio u NASA-u još 1989.

Inače, jedan od najpoznatijih hakera današnjice koji odbija prihvatiti tu titulu, budući da nije u skladu s načelima hakerskog poziva, Julian Assange, provalio je u NASA-in sistem još 1989. godine. Dogodilo se to uoči lansiranja sonde Galileo u svemir, a tri godine nakon eksplozije Challengera.

Galileo je, naime, otisnutoj na letjelici Atlantis za čije polijetanje i put je bilo potrebno 24 kilograma nuklearnog materijala, a grupa politički motiviranih hakera koji su se borili protiv upotrebe nuklearne energije im je provalila u 250 računara samo kako bi im putem "crva" poručili: "Sistem vam je provaljen. Govorite o miru za sve, a pripremate se za rat".