Danas je petak 13! Za praznovjerne ljude to je katastrofičan dan. A zapravo se radi o kraljevskoj simbiozi dva kobna simbola. Zar nije pomalo smiješno kada na pragu trećeg milenijuma se panično bojimo kad trinaesti u mjesecu padne u petak, što često rezultira time da se tog dana dogodi 30 posto više saobraćajnih nesreća nego na bilo koji drugi petak - zbog nervoze.

Broj "13" je univerzalni nosilac loše sreće. U mnogim hotelima ne postoje sobe sa tim brojem. Pretpostavlja se da njegov loš rejting zahvaljuje činjenici da je na posljednjoj Kristovoj večeri na kojoj je izdan, za stolom upravo bilo 13 osoba.

Petak se "zacrnio" (prema biblijskim predanjima) jer je Eva tog dana zavela Adama, nakon čega je slijedio izgon iz raja i početak ljudskih nevolja. U germanskoj kulturi petak se smatra danom plodnosti i prema tom vjerovanju u petak ljudima sve ide najbolje, sretna su djeca rođena u ovaj dan, žetva koja započinje u petak donosi bogat urod.

Kršćani nisu baš blagonakloni ovom danu, smatrali su ga najkobnijim danom u sedmici, zbog Kristovog stradanja. Zato se savjetuje da se tog dana ne kreće na putovanja, ne mijenja stan ni radni odnos, ne započinju dijetni programi niti poduzima išta važno.

Pranje rublja u petak imat će navodno za posljedicu poplavu, a ko peče hljeb u petak, doživjet će oskudicu. Zavijanje mačaka u noći na petak naglašava svađu, a kakvo je vrijeme u petak, posebno oko podne, takvo će navodno biti i u nedjelju.

Stara izreka glasi: ko je rođen u petak bit će prezren među ljudima, nosit će vraga u srcu, bit će lopov. U Engleskoj i SAD petak nazivaju i "danom obješenih" zbog običaja da se kriminalci vješaju petkom.

Postoji još samo jedan dan koji je nesretniji od petka - to je petak, 13!