Gotovo deset godina nakon terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države pronađeno je skrovište Osame bin Ladena. Što li su preferirali drugi zločinci u historiji i gdje su čuvali svoje najmračnije, bolesne tajne? Donosimo vam Top 10 zlih jazbina svijeta!

Nastamba Osame bin Ladena

Na iznenađenje nekih, nije se radilo o pećini nasred afganistanske pustinje već se najtraženiji čovjek na svijetu skrivao u trokatnici u Abotabadu, smještenom nedaleko od pakistansko-afganistanske granice i vrijednoj milione. Nije imao telefon, ali je zato imao kompjuter, teško naoružanje i bodljikavu žicu razvučenu na vrhu zida visokog oko pet metara koji okružuje imanje.

Sadamova "paukova rupa"

Zanimljivo je kako je američka je vojska, u odnosu na bin Ladenovu kućerinu, bila efikasnija u pronalasku doslovce rupe u zemlji u kojoj se skrivao irački diktator Saddam Hussein. Trebalo im je osam mjeseci da ga nađu nakon što su ga svrgnuli sa vlasti pa dezorijentisanog odveli u SAD, ondje mu sudili i objesili ga. "Paukova rupa" je izraz za iskop u zemlji sa specifičnim pokrovom kakav je nađen nedaleko od diktatorovog rodnog mjesta Tikrit, na dubini od dva do dva i po metra. U njoj je bilo dovoljno mjesta tek da se Hussein u nju uvuče skupa sa pištoljem i malo novca.

Karadžićevo "skrovište na otvorenom"

Balkanski krvnik Radovan Karadžić promijenio je u 12 godina bijega od Haškog suda bar tri lažna identiteta te "isprobao" nekoliko lokacija za svoje skrivanje, a jedno od najpoznatijih "skrovišta na otvorenom" je sigurno manastir Hilandar na Svetoj Gori na Atosu, opasan debelim zidovima visokima 30 metara. U konačnici je uhapšen u autobusu na liniji Novi Beograd - Batajnica dok je bio prerušen u mistika, iscjelitelja Dragana Davida Dabića koji je bez kompleksa održavao predavanja i sarađivao sa časopisom "Zdrav život". Doznalo da se da je kao doktor Dabić živio u nekoliko različitih stanova u Beogradu, navodi Net.

Hitlerov bunker

Tzv. Führerbunker posljednje je utočište jednog od najslavnijih masovnih ubica svijeta - kancelara Trećeg Reicha, Adolfa Hitlera. Kada su mu se Sovjeti 1945. opasno fizički približili, nakon što je i sam uvidio da je rat za Njemačku izgubljen, Hitler se zavukao u glomazni kompleks smješten ispod kancelarijata Novog Reicha u Berlinu i ondje oženio svoju dugogodišnju ljubavnicu Evu Braun. Dan kasnije, 30. aprila, počinili su samoubistvo.

Apartman kanibala Jeffreyja Dahmera

Serijski ubica Jeffrey Dahmer mirno je živio u jednom od jednosobnih stanova u zgradi Milwaukeeju, u dijelu zvanom Oxford Apartments čak osam godina, hraneći se, između ostaloga, i ljudima. Odao ga je zvuk motorne pile kojom je rezao svoje žrtve, uglavnom djecu i mlade žene, zatim smrad trulog mesa te povremeni krici i udarci. Nakon što je stan 213 u na adresi u Sjevernoj ulici pronađen 1991. godine, a Dahmer uhapšen, policija je ondje pronašla dijelove tijela nekih od njegovih 17 žrtava. Zgrada je zatim srušena.

Ranč porodice Manson

Osamdesetogodišnji mljekar i farmer George Spahn iznajmio je svoje imanje "porodici" Charlesa Mansona. Nalazilo se nedaleko od kanjona Topange na jugu Kalifornije, protezalo na 200 hektara, a mljekaru je plaćeno održavanjem i seksualnim uslugama koje su mu pružale Mansonove sljedbenice. S tog je imanja Manson upravljao ubistvima sedmero ljudi, uključujući ono glumice Sharon Tate, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće sa redateljem Romanom Polanskim. Manson je uhapšen 1969. godine i od pogubljenja ga je spasila zabrana smrtne kazne u Kaliforniji tri godine kasnije, podsjeća Time.

Kolibica Unabombera

Unabomber (University and Airline Bomber) Ted Kaczynski, decenijama je terorizirao Amerikance pismima-bombama. Nakon 17 godina FBI-eve istrage, sjedište ovog anarhiste i profesora sociologije pronađeno je 1996. godine u blizini mjesta Lincoln u Montani. Koliba površine 3 puta 3,6 metara bila je mjesto gdje je Unabomber čitao, napisao svoj slavni manifest i izrađivao bombe. Koliba je umalo srušena, ali je u zadnji čas odlučeno da će biti izložena u Newseumu u Washingtonu.

Tamnica Josepha Fritzla

Austrijski monstrum Joseph Fritzl sagradio je čitav stan ispod vlastite kuće u Amstettenu. Bilo je to skučeno mjesto u koji je skrio vlastitu kćer Elisabeth još dok je bila tinejdžerka. Do njene 42. godine je silovao i napravio joj sedmero djece od kojih je jedno umrlo nedugo nakon rođenja. Troje djece Fritzl je iznio na površinu da žive s njim i njegovom suprugom Rosemarie, koju je uvjerio kako se radi o siročadi ostavljenoj na njihovom pragu. Drugo troje djece do oslobođenja 2008. godine nije vidjelo danje svjetlo, a iz tamnice ih je izvukla bolest 19-godišnje kćerke Kerstin. Monstrum je odvezao u bolnicu, gdje su doktori primijetili da nešto s njom nije u redu.

Jonestown - poljoprivredno imanje samoubilačke sekte

"Zagrljeni parovi i djeca koja za ruke drže svoje roditelje. Ništa se nije micalo. Oprana odjeća sušila se na štrikovima. Drveća banana i trsovi su bili su u cvatu. Ali ništa se nije pomicalo". Opis je to reportera Timea koji je posjetio leševima prekrivenu komunu Narodnog hrama, poznatiju kao Jonestown u Gvajani nedugo nakon 18. novembra 1978. godine. Ondje je tada 918 ljudi ubijeno ili je počinilo samoubistvo po naredbi Jima W. Jonesa, vođe sekte. Preživjeli koji su se skrili od Jonesovog nauma kasnije su ispričali da su na redu prvo bila žene i njihove bebe te da su svi pokojnici otišli u smrt potpuno mirno, bez dramatiziranja i izboja emocija.

Dvorac Elizabeth Bathory

Elizabeth Bathory od svoga je zamka u mjestu Čachtice u današnjoj Slovačkoj oko 1600. godine napravila nešto što bi najviše odgovaralo opisu zamka grofa Drakule. Naime, osuđena je na "kućni pritvor" pod optužbom da je u svom dvorcu ubila na desetke, a možda i stotine mladih djevojaka, uglavnom sluškinja, u čijoj se krvi kupala da bi zadržala mladost. Bram Stoker bio je inspirisan "Krvavom groficom" Bathory prilikom pisanja svog romana Drakula, mada se do dana današnjeg ne zna jesu li optužbe na njen račun bile istinite. Umrla je tri godine nakon zatočenja.