Sovjetske vlasti lagale su o povijesnom letu Jurija Gagarina u svemir 1961. godine. Sakrili su podatak kako je zapravo sletio 320 kilometara dalje od mjesta gdje je trebao.

Misija leta u svemir za Sovjetski savez bila je najveća moguća propaganda u kojoj su htjeli pokazati trijumf komunističke ideologije. No, u novoj knjizi objavljenoj na 50. obljetnicu prvog leta u svemir otkriveno je kako su znanstvenici dvaput pogrešno izračunali gdje će Gagarin sletjeti i kada je napokon sletio, 800 kilometara južno od Moskve, nitko ga nije dočekao.

'Mnogo godina se vjerovalo kako je Gagarin u Vostoku sletio točno na mjesto gdje su bili planirali. No to je bilo daleko od istine. Svi su ga čekali 400 kilometara južno od Moskve pa je Gagarin nakon što je sletio prvo morao potražiti ostatak ekipe i nekako s njima stupiti u vezu', stoji u knjizi naziva '108 Minutes That Changed the World'.

Jurij Gagarin Vlasti su još slagale kako je Gagarin sletio u kapsuli no zapravo se spustio u padobranu. Razlog plasiranja laži javnosti leži u strogim pravilima po kojima se misija mogla registrirati kao svjetski rekord, tvrdi autor knjige Anton Pervushin. U knjizi je objavljeno dirljivo pismo koje je Gagarin napisao obitelji prije početka ekspedicije. U njemu je supruzi poručio da, ukoliko se ne vrati na Zemlju, ne umre od tuge te da se nada kako nikad ni neće pročitati pismo.

'Čovjek se može poskliznuti na tlu i umrijeti ili ga sutra može pregaziti automobil', napisao je Gagarin. Oproštajno pismo prije ekspedicije je sasvim razumljivo kad se uzme u obzir da su Sovjeti 1957. godine u svemir poslali psa lutalicu Lajku koji je nakon nekoliko sati stradala od pregrijavanja u atmosferi.
Gagarinova supruga je ipak dobila pismo nakon njegove tragične smrti u dobi od 34 godine kada je stradao u tajanstvenoj zrakoplovnoj nesreći.