Ronioc Bill Burt, koji radi za kompaniju 'Mel Fisher’s Treasures', ove sedmice tragao je za dijelom potopljene španske galije Nuestra Senora de Atocha, kada je ugledao zlatni lanac od 100 cm sa zlatnim medaljonom i zlatnim križem, s natpisom na latinskom. Lanac je procijenjen na 250,000 hiljada dolara, prenose hrvatski portali.

Ekipa Mela Fishera pronašla je dio Atoche s blagom i umjetničkim predmetima vrijednim 450 miliona dolara 1985., nakon 16 i po godina traganja.

Dugogodišnji spor s državom oko prava na pronađeno blago završio je na Vrhovnom sudu, koji je presudio u korist Fishera.

No, sadržina krmenog nadgrađa broda, građenog poput utvrđenja, nikada nije pronađena. Atocha je potonula tokom uragana 6. septembra 1622., kod ostrva Dry Tortugasa, 56 kilometara zapadno od Key Westa. Vjeruje se da je drugi uragan otrgnuo krmeno nadgrađe s broda i odnio ga miljama daleko, te da je u njemu, u kapetanovoj kabini, bila pohranjena većina zlata i rijetki Muzo smaragdi, iz istoimenog grada u Kolumbiji.

Brod je plovio s tovarom bakra, srebra, zlata, duhana, dragog kamenja, nakita i indiga iz španskih luka Cartagene u Kolumbiji, Porto Bella u Novoj Granadi i Havane za Španiju.